maanantai 30. huhtikuuta 2018

Pitkäaikainen revontuliennuste 30.4.–26.5.2018


Ap- ja Kp-indeksien 27-vurokauden enuste kertoo vain
pariasta aktiivisemmasta kaudesta ennustejakson aikana.
Kuva © Kari A. Kuure.

Pitkäaikainen ennuste kertoo pienen mahdollisuuden revontulien näkymiselle maamme etelärannikolla 17.5. päivän tietämillä. Muualla Suomessa revontulia ei nähdä!

Auringon aktiivisuus lähestyy miniä hyvää vauhtia. Tästä syystä rajuja purkauksia Auringossa ei ole odotettavissa. Korona-aukkojen laajuus ja tiheys vaihtelee jonkin verran mutta niiden mahdollisesti aiheuttamat revontulet ovat himmeitä ja tähän aikaan vuodesta hyvin heikosti näkyvissä.

Ap- ja Kp-indeksit

Ennustejaksolla on odotettavissa pari hieman kohonneen aktiivisuuden kautta maapallon lähiavaruuden ja geomagneettisenkentän tilassa. Ensimmäinen mahdollisesti geomagneettiseksi myrskyksi kehittyvä häiriö on odotettavissa 7.5 päivän tienoilla. Ennusteen mukaan silloin olisi mahdollisuus saavuttaa G1-luokan magneettinen myrsky. Se kuitenkin laantuu seuraavan vuorokauden kuluessa.

Toinen, hieman voimakkaampi häiriötila on odotettavissa 17.5 päivän tietämillä. Silloin odotettavissa on G2-luokan myrsky, joka sekin laantuu suhteellisen nopeasti seuraavan vuorokauden kuluessa.

Kuinka hyvin ennustetut myrskyt toteutuvat, riippuvat paljolti energisten hiukkasten tiheydestä ennustettuina ajankohtina. Kumpanakaan ajankohtana tuskin revontulia nähdään vaikkakin etelärannikolla yön pimeimmät hetket ovat vielä riittävän pimeitä himmeiden revontulien näkemiseen.

Radiovuo
Radiovuo kertoo hyvin tasaisesta Auringon toiminnasta.
Kuva © Kari A. Kuure.

Auringon aktiivisuuden hiipuminen on tasoittanut myös radiovuon ennustetta. Ennusteen mukaan
Auringossa tapahtuu vain taustakohinaa aiheuttavia ilmiöitä ja niillä ei ole vaikututusta maapallon ionosfäärin tilaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!