keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Revontuliennuste 18.–21.5.2018

Pirkanmaalla revontulet voivat olla paljain silmin
nähtäviä, mutta ei kovinkaan aktiivisia.
Kuva © Tampereen Ursa ry.

Ennustejaksolla himmeitä tai korkeintaan normaaleja revontulia nähdään Lapista Keski-Suomeen. Etelä-Suomessa on pieni mahdollisuus revontulille ennustejakson toisena yön, jolloin ne ovat aktiivisimmat ja kirkkaimmat.

                                                                               
Avaruussää

Auringon aktiivisuus viimeksi kuluneen vuorokauden aikana on ollut vähäistä. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita ei ole ollut. Aurinkotuulen nopeus on ollut maksimissaan 487 km/s mutta maksimi oli äärimmäisen lyhyt ja muutoin nopeus on ollut ennätyshidasta 270–310 km/s. Hiukkastiheys on ollut noin 3 ppcm3 ja hetkellinen maksimi noin 12,5 ppcm3. Hiukkastiheys on kuitenkin noussut viimeisen 12 tunnin aikana ja on nyt noin 11 ppcm3.

Auringon meille näkyvällä puolella on etelänavalta ekvaattorin yli pohjoiselle pallonpuoliskolle kurottuva korona-aukko, jonka hajanaisuus on vain vähäistä.

Kp-indeksi on pysytellyt 0–2 lukemissa.

IMF-kentän maksimivoimakkuus oli 5 nT ja eteläsuuntaisen komponentin (Bz) maksimi -2,6 nT. Energisten (>2 MeV) elektronien vuon vuorokausiarvo oli 1,70e+08 e/(cm2-ster-day), vastaten 2009 pfu ja lyhytaikainen maksimiarvo oli 4 585 pfu geosynkronisen radan etäisyydellä.

Ennuste

Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän edelleen hyvin vähäisenä.

Korona-aukko vaikutta lähivuorokausien aikana avaruussäähän, sillä aurinkotuulen nopeus tulee kasvamaan vähintään 1,5-kertaiseksi. Samalla maapallon lähiavaruudessa tapahtuu muutos siten, että kohtaamme hitaan ja nopean aurinkotuulen välisen rajan ja tämä aiheuttaa magneettista rauhattomuutta. Magneettiseksi myrskyksi rauhattomuus ei kuitenkaan kehity.

Lähiavaruudessa ja Maan magneettikentässä on normaali määrä elektroneja.

 Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän lukemissa 1–4 siten, että suurin lukema saavutetaan 19./20. päivien välisenä yönä.

Yö 18./19. Magneettikenttä pysyttelee suhteellisen rauhallisena. Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 3, jolloin revontulia voidaan nähdä Etelä-Lapissa ja Pohjois-Suomessa jonkinmoisella varmuudella. Keski-Suomessa revontulet ovat mahdollisia mutta Etelä-Suomessa tuskin nähdään edes kameran kuvakennolle tallentunutta viherrystä.

Yö 19./20. on ennustejakson aktiivisin. Kp-indeksin arvon odotetaan kohoavan lukemaan 4 jo iltayöstä. Revontulia nähtäneen Lapista Keski-Suomeen ja Etelä-Suomessakin on pieni mahdollisuus nähdä himmeitä revontulia. Aktiivisuus kestää aamuhämärään.

Yö 20./21. on jälleen rauhallinen ja hyvin pitkälti samankaltainen kuin ensimmäinen yö jos elektronimäärä pysyy normaalitasolla. Parhaimmat mahdollisuudet revontulien näkymiselle on Etelä-Lappi ja Pohjois-Suomi. Keski-Suomessa voitaneen nähdä hyvin himmeitä reposia ja Etelä-Suomessa ne jäävät näkymättä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.