perjantai 6. huhtikuuta 2018

Revontuliennuste 6.–9. 4.2018


Ennustejaksolla revontulia ei juurikaan nähdä aivan Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Sielläkin vaalenevat yöt himmentävät revontulien näkymistä lähes huomaamattomalle tasolle.


Avaruussää

Auringon aktiivisuus viimeksi kuluneen vuorokauden aikana on ollut vähäistä. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita ei ole ollut. Aurinkotuulen nopeus on ollut maksimissaan 432 km/s. Hiukkastiheys on ollut 6–10 ppcm3 ja hetkellinen maksimi noin 14 ppcm3.

Auringon meille näkyvällä puolella on laaja-alainen korona-aukko pohjoisella pallonpuoliskolla lähellä ekvaattoria. Maapallo pysyttelee lähivuorokaudet hitaan aurinkotuulen alueella, jonka hiukkastiheyden odotetaan hieman kohoavan ennustejakson aikana.

Kp-indeksi on pysytellyt 0,33–2,67 lukemissa ja lyhytaikaisen maksimi oli lukemassa 3,33.

IMF-kentän maksimivoimakkuus oli 9 nT ja eteläsuuntaisen komponentin (Bz) maksimi -6 nT. Energisten (>2 MeV) elektronien vuon vuorokausiarvo oli 1,70e+07 e/(cm2-ster-day), vastaten 201 pfu ja lyhytaikainen maksimiarvo oli 855 pfu geosynkronisen radan etäisyydellä.

Ennuste

Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän edelleen hyvin vähäisenä. Lähimmän vuorokauden aikana ei odoteta C-luokan flarepurkauksia. Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän lukemissa 1–2 koko ennustejakson ajan.

Yöt 6./7., 7./8, ja 8./9. ovat hyvin rauhallisia. Revontulia esiintynee aivan Pohjois-Lapissa mutta vaaleat yöt heikentävät niiden näkyvyyttä. Muualla Suomessa revontulia ei ole odotettavissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!