torstai 12. huhtikuuta 2018

Revontuliennuste 12.–15.5.2018

Revontulet 11.4.2018 Tampereen Ursan tähtitornilla
olevan Yönsilmä-kameran kuvaamana. Kuva on
kaapattu kameran tallentamasta videosta.
Kuva © Tampereen Ursa ry.
Ennustejaksolla revontulia voidaan nähdä Keski-Suomea myöten ensimmäisenä ja kolmantena yönä. Pohjois-Lapissa yötaivas on sen verran vaalea, että revontulia tuskin nähtäneen.

Avaruussää

Auringon aktiivisuus viimeksi kuluneen vuorokauden aikana on ollut vähäistä. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita ei ole ollut. Aurinkotuulen nopeus on ollut maksimissaan 614 km/s mutta on pudonnut siitä lukemaan 530 km/s. Hiukkastiheys on ollut noin 6 ppcm3 ja hetkellinen maksimi noin 7,5 ppcm3.

Auringon meille näkyvällä puolella on laaja-alainen mutta hyvin hajanainen korona-aukko ekvaattorin molemmin puolin. Tämän lisäksi etelänavalla on pieni korona-aukko.

Kp-indeksi on pysytellyt 0,33–5 lukemissa. Huippulukema saavutettiin 11.4. aamuyön tunteina, jolloin myös nähtiin kohtuullisen kirkkaita revontulia.

IMF-kentän maksimivoimakkuus oli 6 nT ja eteläsuuntaisen komponentin (Bz) maksimi -5 nT. Energisten (>2 MeV) elektronien vuon vuorokausiarvo oli 3,20e+08 e/(cm2-ster-day), vastaten 201 pfu ja lyhytaikainen maksimiarvo oli 10 905 pfu geosynkronisen radan etäisyydellä.

Videolla on yön 10./11. revontulien kirkkaimmat hetket. Aivan huippukirkkauksia revontulet eivät saavuttaneet. Esitysnopeus on 20× normaalinopeuteen verrattuna.


Ennuste

Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän edelleen hyvin vähäisenä. Korona-aukot eivät kuitenkaan vaikuta ennustejakson avaruussäähän kovinkaan voimakkaasti. Vähäinen vaikutus voi olla nopean ja hitaan aurinkotuulen rajapinnassa, joka sijaitsee maapallon läheisyydessä koko ennustejakson ajan.

 Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän lukemissa 2–4 koko ennustejakson ajan. Huippulukemat saavutettaneen ensimmäisenä ja kolmantena yönä.

Yö 12./13. Kp-indeksin maksimilukemaksi odotetaan arvoa 4. Elektronivuo on kohtuullisen runsas, joten odotettavissa on revontulia Keski-Suomea myöten. Lapin eteläosissa ja Pohjois-Suomessa revontulet voivat olla kirkkaita ja jonkin verran loimuavia, säteiden muodostuminen on runsasta. Keski-Suomessa pohjoisella taivaalla voi näkyä himmeä tai hieman kirkkaampi ja hyvin rauhallinen vyö, säteiden muodostuminen on satunnaista. Etelä-Suomessa revontulet, jos niitä näkyy lainkaan, ovat hyvin himmeitä, yleisesti vain kameralla havaittavia.

Yö 13./14. on edellistä rauhallisempi. Kp-indeksin maksimiarvo kohonnee lukemaan 3, jolloin himmeitä revontulia nähtäneen vain Lapin eteläosassa ja Pohjois-Suomessa. Etelämpänä revontulia tuskin nähtäneen.

Yö 14./15. on hieman aktiivisempi kuin edellinen yö. Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 4 ja jos elektronivuo on edes normaali, niin silloin revontulia voitaneen nähdä Keski-Suomessa. Näin ollen revontulien näkyminen muistuttaa ensimmäisen yön tilannetta, joskin epävarmuus on suurempi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!