tiistai 24. huhtikuuta 2018

Revontuliennuste 24.–27.4.2018


Ennustejaksolla revontulia ei ole odotettavissa missään Suomen alueella.
                                                                            
Avaruussää

Auringon aktiivisuus viimeksi kuluneen vuorokauden aikana on ollut vähäistä. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita on olut yksi (AR12706) ja sen pinta-ala on 80 ppm mutta se on pienenemässä.

Aurinkotuulen nopeus on ollut maksimissaan 458 km/s ja se on hieman hidastunut maksimin jälkeen. Hiukkastiheys on ollut noin 5–8 ppcm3.

Auringon meille näkyvällä puolella on molemmilla napavoilla korona-aukot, jotka eivät kuitenkaan ole vaikuttaneet lähiavaruuden avaruussäähän.

Kp-indeksi on pysytellyt viimeksi kuluneen vuorokauden aikana matalissa lukemissa, vaihteluväli on ollut 0.33–2,67. Häiriöindeksi (Dst) saavutti maksimiarvon -25 nT. Dst kuvastaa maapallon magneettikentän rengasvirran voimakkuutta (energiaa), joka on sitä suurempi mitä pienempi lukema.

IMF-kentän maksimivoimakkuus oli 22 nT ja eteläsuuntaisen komponentin (Bz) maksimi -20 nT. Energisten (>2 MeV) elektronivuon vuorokausiarvo oli 7,30e+08 e/(cm2-ster-day), vastaten 8629 pfu ja lyhytaikainen maksimiarvo oli 21 958 pfu geosynkronisen radan etäisyydellä.

Ennuste

Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän edelleen hyvin vähäisenä. Muutoksia tähän ei ole odotettavissa ennen kuin Auringon aktiivisuus kääntyy minimin jälkeiseen kasvuun.

Maapallon lähiavaruuden tilaan vaikuttaa hitaan aurinkotuulen alue, joka nopeus on noin 450 km/s ja hiukkastiheys noin 5 ppcm3.

 Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän lukemissa 1–2. Mahdollisesti Kp-indeksi nousee lukemaan 3 ennustejakson päättyessä.

Yöt 24./25., 25./26. ja 26./27. ovat hyvin rauhallisia. Revontulia tuskin nähtäneen missään Suomen alueella.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!