maanantai 23. huhtikuuta 2018

Pitkäaikainen revontuliennuste 23.4.–19.5.2018

Kp- ja Ap-indeksien ennuste. Kuva © Kari A. Kuure.

Toukokuun 17.–18. päivinä voidaan nähdä Keski- ja Etelä-Suomessa suhteellisen kirkkaita revontulia yön pimeimpinä hetkinä.

Avaruussää

Viikolla 16 (16.–22.4.2018) koettiin 20.4. geomagneettinen myrsky, jonka huippuhetket luokiteltiin G2:ksi. Tämän myrskyn aiheutti maapallon kohdalle ulottunut korona-aukko. Muita avaruussäähän vaikuttaneita ilmiöitä ei ollut.

Kp-indeksiennuste

Kahdenkymmenenseitsemän vuorokauden geomagneettinen ennuste kertoo lähiviikkoina esiintyvän kaksi vähäistä rauhattomuusjaksoa, joista ensimmäinen kohottaa Kp-indeksiä lukemaan 4 jo 27.4. Rauhattomuus laantuu hyvin nopeasti ja siihen tuskin liittyy mitään merkittäviä revontulinäytelmiä.

Toinen rauhattomuusjakso on 7.–8.5. mutta senkin voimakkuus Kp-indeksissä on vain luokkaa 4. Himmeät revontulet ovat mahdollisia tällä jaksolla mutta öiden vaaleus estää tehokkaasti kaikkein himmeimpien repojen näkymisen koko maassa.

Viimeinen ja ilmeisesti merkittävin magneettinen myrsky on purkauksenomainen lyhyt jakso 17.–18.5., joka johtuu viimeviikolla magneettisen myrskyn aiheuttaneen korona-aukon osuminen uudemman kerran maapalloon. Korona-aukot ovat suhteellisen pitkäikäisiä vaikkakaan eivät muuttumattomia, joten aivan samanlaisena niiden aiheuttamat magneettiset myrskyt eivät kuitenkaan toistu 27 vuorokauden välein. Tällä kertaa Kp-indeksin arvoksi ennustetaan lukemaa 6 (ja Ap-indeksiksi 42). Jos tämä toteutuu, niin huolimatta kesän läheisyydestä ja valoisasta yötaivaasta, yön pimeimpinä hetkinä etenkin Keski- ja Etelä-Suomessa voidaan nähdä suhteellisen kirkkaita revontulia. 

Radiovuo
Radiovuoennuste. Kuva © Kari A. Kuure.

Auringon aktiivisuus ja radiohäiriöitä aiheuttavat tapahtumat Auringossa ovat hyvin vähäisiä. Niinpä radiovuolle ennustetaan lukemia 70–75 koko jaksolle, jossa kaikkein matalimmat lukemat saavutetaan toukokuun parin ensimmäisen viikon aikana.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!