maanantai 9. huhtikuuta 2018

Revontuliennuste 9.–12. 4.2018

Pirkanmaalla voidaan nähdä aivan mukavantuntuisia
revontulia parina yönä. Kuva © Tampereen Ursa ry.

Ennustejaksolla revontulia näkyy koko maassa etenkin 10./11. ja 11./12. öinä.

Avaruussää

Auringon aktiivisuus viimeksi kuluneen vuorokauden aikana on ollut vähäistä. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita ei ole ollut. Aurinkotuulen nopeus on ollut maksimissaan 392 km/s. Hiukkastiheys on ollut noin 10 ppcm3 ja hetkellinen maksimi noin 14 ppcm3.

Auringon meille näkyvällä puolella on laaja-alainen korona-aukko pohjoisella pallonpuoliskolla lähellä ekvaattoria. Navoilla olevat korona-aukot ovat pieniä. Kp-indeksi on pysytellyt 0,33–2,00 lukemissa.

IMF-kentän maksimivoimakkuus oli 5 nT ja eteläsuuntaisen komponentin (Bz) maksimi -3 nT. Energisten (>2 MeV) elektronivuon vuorokausiarvo oli 1,60e+07 e/(cm2-ster-day), vastaten 189 pfu ja lyhytaikainen maksimiarvo oli 488 pfu geosynkronisen radan etäisyydellä.

Ennuste

Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän edelleen hyvin vähäisenä. Maapallo pysyttelee lähivuorokaudet hitaan aurinkotuulen alueella, jonka hiukkastiheyden odotetaan pysyttelevän normaalina ennustejakson aikana. Etelänavan korona-aukko kuitenkin tulee vaikuttamaan avaruussäähän, sillä hitaan ja nopean hiukkasvirtauksen raja asettuu maapallon radan tuntumaan pariksi vuorokaudeksi.

Lähimmän vuorokauden aikana ei odoteta C-luokan flarepurkauksia. Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemiin 2–5. Erityisesti toisena ja kolmantena yönä ennustetut Kp-lukemat ovat korkeita ja se merkitsee yleensä jonkinasteista geomagneettista myrskyä. Tällä kertaa energisten elektronien ja protonien määrä magneettikentässä on tavanomainen, joten mahdolliset revontulet ovat selkeitä. Vaalenevat yöt kuitenkin haalistavat revontulien näyttävyyttä.

Yö 9./10. on rauhallinen. Kp-indeksin maksimilukema on 3, jolloin revontulia nähtäneen Lapissa ja mahdollisesti hyvin himmeitä ja rauhallisia Pohjois-Suomessa. Muualla maassa revontulia tuskin nähtäneen.

Yöt 10./11. ja 11./12. ovat revontuliöitä koko maassa. Kp-indeksin maksimiarvo kumpanakin yönä kohonnee lukemaan 5, joka merkitsee pientä G1-luokan geomagneettista myrskyä. Toteutuessaan ennusteen mukaisesti Lapissa näkyvät revontulet ovat kirkkaita ja loimuavia, säteiden muodostuminen on runsasta. Vaaleat ja lyhyet yöt kuitenkin himmentää revontulien näkyvyyttä.

Pohjois- ja Keski-Suomessa revontulet ovat selkeästi näkyvissä ja säteitä muodostuu ajoittain runsaasti. Etelä-Suomessa revontulet ovat suhteellisen himmeitä, vaikkakin hyvin näkyviä, ja rauhallisia kaaria. Säteiden muodostuminen on satunnaista. Näillä alueilla yön pimein aika on jo melkoisen lyhyt, joten etenkin illasta ja aamusta revontulet voivat kalveta vaalean taivaan vuoksi.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!