perjantai 27. huhtikuuta 2018

Revontuliennuste 27.–30.4.2018


Himmeitä revontulia on mahdollista nähdä Pohjois-Suomessa ensimmäisen yönä. Muina öinä ja muualla Suomessa revontulia tuskin nähdään.

Avaruussää
Auringon aktiivisuus viimeksi kuluneen vuorokauden aikana on ollut vähäistä. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita on olut yksi (AR12706) ja sen pinta-ala on 20 ppm mutta se on nopeasti pienenemässä (-30 ppm).

Aurinkotuulen nopeus on ollut maksimissaan 386 km/s ja se on hieman hidastunut maksimin jälkeen. Hiukkastiheys on ollut noin 4 – 17 ppcmmutta se on pudonnut viimeisten 12 tunnin aikana lukemaan 4 ppcm3.

Auringon meille näkyvällä puolella on molemmilla napavoilla hajanaiset korona-aukot, jotka eivät kuitenkaan ole vaikuttaneet lähiavaruuden avaruussäähän.

Kp-indeksi on pysytellyt viimeksi kuluneen vuorokauden aikana matalissa lukemissa, vaihteluväli on ollut 0,67–2,33. Magneettisia häiriöitä ei ole esiintynyt. Häiriöindeksi (Dst) saavutti maksimiarvon -9 nT. Dst kuvastaa maapallon magneettikentän rengasvirran voimakkuutta (energiaa), joka on sitä suurempi mitä pienempi lukema.

IMF-kentän maksimivoimakkuus oli 6 nT ja eteläsuuntaisen komponentin (Bz) maksimi -4 nT. Energisten (>2 MeV) elektronivuon vuorokausiarvo oli 1,70e+08 e/(cm2-ster-day), vastaten 2009 pfu ja lyhytaikainen maksimiarvo oli 4623 pfu geosynkronisen radan etäisyydellä.

Ennuste

Auringon aktiivisuus auringonpilkkulukuna. Punainen ja keltainen
viivat ovat ennusteita eri menetelmillä. Kumpikin ennakoivat
minimin olevan hyvin lähellä, jopa tämän vuoden puolella.
Kuva SWPC.
Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän edelleen hyvin vähäisenä. Muutoksia tähän ei ole odotettavissa ennen kuin Auringon aktiivisuus kääntyy minimin jälkeiseen kasvuun. Uusimpien aktiivisuusennusteiden mukaan minimi voidaan saavuttaa jo tämän vuoden puolella, mahdollisesti jo kesä-heinäkuussa. Jos tämä toteutuu, niin silloin auringonpilkkujakso 24 on todella lyhyt – noin 9,5 vuotta.

Maapallo on positiivisen koronaukon nopeassa hiukkasvirtauksessa ennustejakson ensimmäisen vuorokauden aikana. Sen jälkeen tapahtuu paluu normaalin aurinkotuulen vaikutusalueelle.

Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän lukemissa 1–3. Pienimmät lukemat on odotettavissa ennustejakson toisena ja kolmantena yönä.

Yöt 27./28., 28./29 ja 29./30. ovat hyvin rauhallisia. Himmeitä revontulia on mahdollista nähdä Pohjois-Suomessa ensimmäisen yönä. Muina öinä ja muualla Suomessa revontulia tuskin nähdään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!