sunnuntai 15. huhtikuuta 2018

Revontuliennuste 15.–18.5.2018


Ennustejaksolla revontulia todennäköisesti ei nähdä. Pieni mahdollisuus on Pohjois-Suomessa. jossa voitaneen nähdä himmeää revontulivaloa ennustejakson aikana. Muualla Suomessa revontulien näkymisen mahdollisuus on hyvin pieni.
                                                                               
Avaruussää

Auringon aktiivisuus viimeksi kuluneen vuorokauden aikana on ollut vähäistä. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita on ollut yksi mutta sekin hyvin pieni. Aurinkotuulen nopeus on ollut maksimissaan 614 km/s mutta on pudonnut siitä lukemaan 467 km/s. Hiukkastiheys on ollut noin 4–6 ppcm3 ja hetkellinen maksimi noin 6,6 ppcm3.

Auringon meille näkyvällä puolella on ekvaattoritasolla hyvin heikko ja hajanainen korona-aukko.

Kp-indeksi on pysytellyt 0,33–2 lukemissa.

IMF-kentän maksimivoimakkuus oli 5 nT ja eteläsuuntaisen komponentin (Bz) maksimi -4 nT. Energisten (>2 MeV) elektronien vuon vuorokausiarvo oli 3,50e+08 e/(cm2-ster-day), vastaten 5437 pfu ja lyhytaikainen maksimiarvo oli 20 707 pfu geosynkronisen radan etäisyydellä.

Ennuste

Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän edelleen hyvin vähäisenä. Korona-aukko ei kuitenkaan vaikuta ennustejakson avaruussäähän. Vähäinen vaikutus voi olla nopean ja hitaan aurinkotuulen rajapinnassa, joka sijaitsee maapallon läheisyydessä koko ennustejakson ajan.

 Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän lukemissa 1–2 koko ennustejakson ajan.

Yöt 15./16., 16./17. ja 17./18. ovat hyvin rauhallisia. Huolimatta korkeasta elektronivuosta, revontulien todennäköisyys on vähäinen ja vain Pohjois-Suomessa yön pimeimpinä hetkinä pohjoisella taivaalla voi näkyä himmeää revontulivaloa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.