lauantai 31. maaliskuuta 2018

Revontuliennuste 31.3.–3.4.2018

Revontulie ei ole odotettavissa kolmena
seuraavana yönä.
Kyva © Tampereen Ursa ry.

Ennustejaksolla revontulia ei juurikaan nähdä aivan Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Sielläkin vaalenevat yöt ja kirkas kuutamo himmentää revontulien näkymistä lähes huomaamattomalle tasolle.

Avaruussää
Auringon aktiivisuus viimeksi kuluneen vuorokauden aikana on ollut vähäistä. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita on ollut yksi (AR12703) ja se sai aikaan C4-luokan flarepurkauksen. Sitä ennen ja sen jälkeen on esiintynyt useita B-luokan purkausta ja yksi A-luokan purkaus joka oli voimakkaampi kuin taustakohina.

Aurinkotuulen nopeus on ollut maksimissaan 454 km/s. Hiukkastiheys on ollut 6–12 ppcm3 ja hetkellinen maksimi noin 19 ppcm3.

Auringon meille näkyvällä puolella on edelleen laaja-alainen mutta hajanainen korona aukko. Maapallo on ollut koron-aukon suhteellisen hitaassa virtauksessa ja Kp-indeksi on pysytellyt 0–2 lukemissa, lyhytaikaisen maksimi oli lukemassa 2,67.

IMF-kentän maksimivoimakkuus oli 8 nT ja eteläsuuntaisen komponentin (Bz) maksimi -4 nT. Energisten (>2 MeV) elektronien vuon vuorokausiarvo oli 4,6e+08 e/(cm2-ster-day), vastaten 5437 pfu ja lyhytaikainen maksimiarvo oli 14850 pfu geosynkronisen radan etäisyydellä.

Ennuste
Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän edelleen hyvin vähäisenä. Lähimmän vuorokauden aikana C-luokan flarepurkaukselle ennustetaan matalaa, noin 10 % mahdollisuutta. Maapallo on suhteellisen hitaan aurinkotuulen alueella ja tilanne ei juuri muutu ennustejakson aikana.

Yöt 31.3/1.4., 1./2. ja 2./3. Ennustejakson Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän lukemissa 1–2. Näin ollen revontulien todennäköisyys on hyvin pieni koko maassa, vain Pohjois-Lapissa himmeät revontulet ovat mahdollisia. Sielläkin vaalenevat yöt ja kirkas kuutamo heikentävät revontulien näyttävyyttä ja himmeimmät hetket voivat kadota taustataivaan kirkkauteen.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.