maanantai 9. huhtikuuta 2018

Pitkäaikainen revontuliennuste 9.4.–5.5.2018

Ap- ja Kp-indeksit lupailevat kaksi lyhyttä jaksoa revontulille.
Kuva © Kari A. Kuure.

Kevään eteneminen vaalentaa yötaivasta ensin lyhentämällä pimeää aikaa ja sitten loppukeväällä pimeys muuttuu hämäräksi. Vain kirkkaimmat revontulet näkyvät hämärässä yön pimeimpinä hetkinä. Ne kuitenkin voivat olla jopa suomalaisille hyvinkin eksoottinen elämys.

Ap- ja Kp-indeksit

Ennusteet kertovat, että huhtikuun aikana on kaksi jaksoa, jolloin revontulia on vielä mahdollisuus nähdä. Ensimmäinen näistä jaksoista on käsillä heti tämän ennusteen ilmestyessä.  Huhtikuun 10 päivänä indeksit kohoavat geomagneettisen myrskyn lukemiin ja parina yönä voidaankin kokea G1-luokan myrsky. Toivottavasti elektroneja on riittävästi, jotta revontulet olisivat kirkkaita ja loimuavia.

Geomagneettinen rauhattomuus jatkuu vielä myrskyn laannuttuakin muutaman vuorokauden ajan, sillä ennuste kertoo indeksien olevan koholla aina 14. huhtikuuta asti. Tämän jälkeen seuraa muutaman vuorokauden mittainen jakso, jolloin revontulia ei ole odotettavissa missään päin maatamme, kunnes geomagneettinen rauhattomuus palaa 19. huhtikuuta. Tällöin rauhattomuus ei kiihdy myrskyksi asti mutta aika ajoin taivaalla voi näkyä himmeitä revontulia Keski-Suomea myöten. Kysymys onkin vain siitä, mihin vuorokauden aikaan reposia syntyy.

Magneettinen rauhattomuus laantuu 22. huhtikuuta ja sen jälkeen tällä ennustejaksolle ei enää revontulia nähdä.

Radiovuo

Radiovuo kertoo Auringon olevan lähellä aktiivisuusminimiä.
Kuva © Kari A. Kuure.
Auringon radiovuon ennustetaan pysyttelevän vakiona ja lähes taustasäteilyn tasolla. Tämä merkitsee sitä, että Auringossa ei odoteta tapahtuvaksi lähes ollenkaan flare-purkauksia ja jos niitä tapahtuu, niiden voimakkuus on hyvin pieni.

Tilanne on tyypillinen aktiivisuusminimiä lähestyttäessä. Tämän hetkisen käsityksen mukaan minimi saavutetaan ensivuoden alkupuoliskolla, mutta voi se olla jo hieman aikaisemmin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!