lauantai 10. maaliskuuta 2018

Revontuliennuste 10.–13.3.2018


Himmeitä revontulia voitaneen nähdä Lapissa ennustejakson aikana. Muualla revontulien näkymisen todennäköisyys on hyvin pieni.


Avaruussää

Auringon aktiivisuus on ollut viimeksi kuluneen vuorokauden aikana vähäistä. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita ei ole ollut. Aurinkotuulen nopeus on ollut maksimissaan 438 km/s ja hiukkastiheys on ollut noin 5 ppcm3 lyhytaikainen maksimia kohosi arvoon 25 ppcm3.

Auringon molemmilla navoilla on korona-aukot ja näiden lisäksi pohjoisen pallonpuoliskon keskileveyksillä on itä-länsisuuntainen korona-aukko. Maapallon kohtaaman nopean ja hitaan aurinkotuulen raja-alueen ilmiöt aiheuttivat pieniä häiriöitä magneettikenttään ja Kp-indeksin lukema kohosi maksimissaan lukemaan 4.

IMF-kentän maksimivoimakkuus oli 9 nT ja eteläsuuntaisen komponentin (Bz) maksimi -5 nT. Energisten (>2 MeV) elektronien vuon maksimiarvo oli 1,40e+06 e/(cm2-ster-day)) geosynkronisen radan etäisyydellä (pfu-arvo on määrittelemätön). Kp-indeksin vaihteluväli on ollut 1 – 4. 

Ennuste

Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän edelleen hyvin vähäisenä, eikä näin ollen merkittäviä flarepurkauksia ole odotettavissa. Maapallo on siirtynyt hitaan aurinkotuulen alueelle, jonka ei odoteta aiheuttavan merkittäviä magneettisia häiriöitä.

Kp-indeksin odotetaan painuvan mataliin 1–2 lukemiin muutaman tunnin kuluessa. Ennustejakson loppuun asti indeksi tulee pysyttelemään näissä arvoissa. Energisten elektronien määrä pysyttelee hyvin vähäisenä koko ennustejakson ajan.

Yöt 10./11., 11./12. ja 12./13. tulevat olemaan hyvin rauhallisia. Magneettisia häiriöitä ei odoteta esiintyvä kahtena ensimmäisenä yönä ja kolmantenakin odotetaan esiintyvän vain vähäistä rauhattomuutta pohjoisimmilla mittausasemilla. Himmeitä revontulia voitaneen nähdä Pohjois-Lapissa ennustejakson aikana. Muualla Lapissa revontulien mahdollisuus on pieni ja muualla Suomessa lähes olematon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!