perjantai 16. maaliskuuta 2018

Revontuliennuste 16.–19.3.2018


Revontulet ovat ennustejakson ensimmäisenä yönä mahdollisia koko maassa. Toisena ja kolmantena yönä revontulia nähtäneen Lapissa ja Pohjois-Suomessa.

Avaruussää

Auringon aktiivisuus on ollut viimeksi kuluneen vuorokauden aikana vähäistä. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita oli yksi mutta sen kesto oli hyvin lyhytaikainen. Aurinkotuulen nopeus on ollut maksimissaan 533 km/s ja hiukkastiheys on ollut noin 10 ppcm3.

Auringon navoilta on pienet korona-aukot ovat hävinneet mutta ekvaattorin molemmin puolin keskileveyksille on hyvin hajanainen korona-aukkoja sisältävä alue.

IMF-kentän maksimivoimakkuus oli 12 nT ja eteläsuuntaisen komponentin (Bz) maksimi -8 nT. Energisten (>2 MeV) elektronien vuon maksimiarvo oli 309 pfu 5,80e+06 e/(cm2-ster-day)) geosynkronisen radan etäisyydellä.

Ennuste

Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän edelleen hyvin vähäisenä, eikä näin ollen merkittäviä flarepurkauksia ole odotettavissa. Maapallo on hitaan aurinkotuulen alueella aina ennustejakson loppuun mutta sen jälkeen on odotettavissa lyhytaikaisia voimakkaita häiriöitä.

Yö 16./17. on ennustejakson aktiivisin. Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 4, jolloin revontulia voidaan nähdä Keski-Suomen leveydellä. Etelä-Suomessa revontulien mahdollisuus on pieni mutta sen verran korkea kuitenkin, että etelärannikollakin revontuliharrastajat voivat olla varuillaan revontulien varalta. Pohjois-Suomessa ja Lapissa revontulet ovat kohtuullisen kirkkaita vaikkakaan ei mitään huippukirkkauksia ole odotettavissa.

Yö 17./18. ja 18./19. ovat rauhallisempia. Kp-indeksi pysyttelee molempina öinä lukemassa 3. Rauhallisia revontulia nähdään Lapissa ja Pohjois- Suomessa mutta Keski-Suomessa revontulien mahdollisuus on jo pieni. Etelärannikolla reposia tuskin nähdään.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!