tiistai 13. maaliskuuta 2018

Pitkäaikainen revontuliennuste 12.3.–7.4.2018


Kevät on edistynyt ainakin revontulien osalta siten, että tulevat viikot ovat tilastollisesti revontulien aikaa. Vaikka Auringon aktiivisuus on hyvin lähellä minimiä, revontulia aiheutuu korona-aukoista, joita esiintyy juuri minimien aikana kaikkein runsaimmin. Puuttuvan aktiivisuuden korvaa korona-aukot ja revontulien tarkkailija voi edelleen tehdä mielenkiintoisia havaintoja harrastuksensa parissa.

Ap- ja Kp-indeksit

Ap- ja Kp-indeksien ennuste kertoo parista kolmesta
mahdollisesta revontulien näkymisjaksosta.
Piirros © Kari A. Kuure.
Ennustejaksolla on pari mielenkiintoista kautta, jotka toteutuessaan voivat tuottaa mukavia revontulia aivan etelärannikkoa myöten. Ensimmäinen näistä kausista alkaa parin vuorokauden kuluttua tämän ennusteen ilmestymisestä. Ap-indeksi lähtee nousuun jo 14.3  ja Kp-indeksi seuraa sitä 15.3. Ap-indeksi jatkaa nousuaan tasaisesti mutta Kp-indeksin arvo jämähtää lukemaan 4 kolmen vuorokauden ajaksi kunnes 18.3. se kohoaa lukemaan 5.

Lapissa revontulet näinä päivinä voivat olla kirkkaita ja hyvin loimuavia. Pohjois- ja Keski-Suomessa revontulet ovat selkeästi näkyviä ja harvakseltaan säteitä muodostaen. Jakson kirkkaimmat revontulet nähtäneen 18.3., jolloin Kp-indeksi kohoaa lukemaan 5. Tällöin selkeästi näkyviä revontulia nähtäneen aivan etelärannikkoa myöten. Lapissa revontulet ovat joko koko taivaalla tai pääosin etelätaivaalla. Pohjois- ja Keski-Suomessa revontulia voisi luonnehtia loimuaviksi.

Aktiivisuus jakso päättyy kuin seinään, sillä molemmat indeksi putoavat pieniin lukemiin parin vuorokauden ajaksi. Tämän jälkeen parin kolmen vuorokauden ajan indeksien lukemat kohoavat ja saavuttavat huippulukemat 22.3. Kp-indeksi lukema pitäisi tuolloin olla 5.  Jos tämäkin toteutuu, silloin etelärannikolla nähtäisiin jälleen selkeitä revontulia. Muualla maassa revontulet voivat jälleen olla loimuavia.

Revontulien mahdollisuus nousee tämänkin jälkeen suhteellisen korkeaksi. Aktiivisuuden kehitys on toisinto muutaman vuorokauden takaisesta ja 26.3. nähtäneen taas kirkkaita revontulia lähes koko maassa, etelärannikolla ne ovat tietysti hieman himmeämpiä. Maaliskuun loppupuoli ja huhtikuun alku ovat sitten rauhallisempia ja revontulia nähtäneen vain Lapissa ja sielläkin varmimmin Pohjois-Lapissa.

Radiovuo

Radiovuon ennuste kertoo Auringon toiminnan
olevan hyvin rauhallista.
Piirros © Kari A. Kuure.
Radiovuon ennuste kertoo Auringon olevan hyvin rauhallinen eikä suurempia flarepurkauksia ole odotettavissa. Tämä tietysti näkyy myös revontulien kirkkaudessa, sillä energisiä (>2 MeV) elektroneja ei maapallon lähiavaruuteen ajaudu kovinkaan suuria määriä. Ilman elektroneja eivät revontuletkaan ole kovin kirkkaita sillä magneettinen myrskyäminen pääse kehittymään kirkkaita revontulia tuottaviin voimakkuuksiin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.