keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Revontuliennuste 7. – 10.3.2018Himmeitä revontulia voitaneen nähdä Lapissa ja Pohjois-Suomessa 8./9. yönä. Muualla revontulien näkymisen todennäköisyys on hyvin pieni.


Avaruussää

Auringon aktiivisuus on ollut viimeksi kuluneen vuorokauden aikana vähäistä. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita ei ole ollut. Aurinkotuulen nopeus on ollut maksimissaan 434 km/s km/s ja hiukkastiheys on ollut noin 5 ppcm3 lyhytaikainen maksimia kohosi arvoon 18 ppcm3.

Auringon molemmilla navoilla on korona-aukot mutta ekvaattoritasossa ne ovat hyvin heikot ja hajanaiset eikä niillä odoteta olevan vaikutusta maapallon lähiavaruuden avaruussäähän.

IMF-kentän maksimivoimakkuus oli 6 nT ja eteläsuuntaisen komponentin maksimi -3 nT. Energisten (>2 MeV) elektronien vuon maksimiarvo oli 2,20e+06 e/(cm2-ster-day)) geosynkronisen radan etäisyydellä (pfu-arvo on määrittelemätön). Kp-indeksin vaihteluväli on ollut 1 – 2. 

Ennuste

Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän edelleen hyvin vähäisenä, eikä näin ollen merkittäviä flarepurkauksia ole odotettavissa. Maapallo kohtaa hitaan ja nopean aurinkotuulen rajan siirtyen nopeaan koronaukon aiheuttamaan virtaukseen vielä tämän vuorokauden puolella. Muutoksen ei kuitenkaan odoteta aiheuttavan kovinkaan suuria häiriöitä maapallon magneettikenttään.

Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän lukemissa 1–2. 7./8. yönä ja 2–3 8./9. ja 9./10. öinä. Energisten elektronien määrä pysyttelee oletettavasti hyvin vähäisen, joten revontuletkin jäävät himmeiksi vaikka muut olosuhteet voisivatkin mahdollistaa niiden näkymisen.

Yö 7./8. on rauhallinen. Himmeitä ja hyvin rauhallisia revontulia voitaneen nähdä Pohjois-Lapissa, mutta muualla niiden näkymisen todennäköisyys on hyvin pieni.

Yöt 8./9. ja 9.10. ovat hieman edellistä yötä aktiivisempia. Revontulia voidaan nähdä Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Muualla Suomessa revontulien näkymisen mahdollisuus on pieni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!