tiistai 13. maaliskuuta 2018

Revontuliennuste 13.–16.3.2018

Kuva © Tampereen Ursa ry.

Revontulien mahdollisuus koko maassa on hyvä ennustejakson aikana. Ensimmäisen vuorokauden aikana revontulien aktiivisuus on vähäistä mutta toisena ja kolmantena vuorokautena voidaan nähdä kevätkauden parhaimmat repot.

Avaruussää

Auringon aktiivisuus on ollut viimeksi kuluneen vuorokauden aikana vähäistä. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita ei ole ollut. Aurinkotuulen nopeus on ollut maksimissaan 407 km/s ja hiukkastiheys on ollut noin 6 ppcm^3, joskin viime tuntien aikana se on kohonnut noin 9 ppcm^3.

Auringon molemmilla navoilla on pienet korona-aukot ja näiden lisäksi pohjoisen pallonpuoliskon keskileveyksillä on itä-länsisuuntainen korona-aukko. Kp-indeksi kohosi maksimissaan lukemaan 1,67.

IMF-kentän maksimivoimakkuus oli 5 nT ja eteläsuuntaisen komponentin (Bz) maksimi -3 nT. Energisten (>2 MeV) elektronien vuon maksimiarvo oli 1,90e+06 e/(cm2-ster-day)) geosynkronisen radan etäisyydellä (pfu-arvo on määrittelemätön).

Ennuste

Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän edelleen hyvin vähäisenä, eikä näin ollen merkittäviä flarepurkauksia ole odotettavissa. Maapallo on hitaan aurinkotuulen alueella, mutta etelänavalta ulottuva korona-aukko saa aikaan CIR-ilmiöitä, jotka vahvistavat IMF-magneettikenttää ja aiheuttaa häiriöitä geomagneettiseen kenttään. Tästä seuraa rauhattomuutta ennustejakson ensimmäisen vuorokauden aikana. Häiriöt voimistuvat jonkin verran ennustejakson toisena ja kolmantena vuorokautena ja magneettisten myrskyjen kehittyminen on mahdollista.

Yö 13./14. on ennustejakson rauhallisin. Revontulia nähtäneen Lapissa ja jonkin verran himmeämpiä Pohjois-Suomessa. Keski- ja Etelä-Suomessa revontulien mahdollisuus on hyvin vähäinen.

Yö 14./15. ja 15./16. voivat olla revontuliöitä koko maassa. Kp-indeksi odotetaan saavuttavan maksimilukeman 5, joka merkitsee G1-luokan magneettista myrskyä. Magneettinen häiriö kehittyy jo 14. päivänä jo iltapäivällä ja myrsky alkaa jo alkuillasta. Näin ollen revontulia voi esiintyä jo illan pimetessä.

Magneettinen myrsky jatkuu koko yön ja päivän koittaessa (15.) se laantuu jonkin verran aamun aikana. Myrsky voimistuu uudelleen 15. päivän iltana ja seuraavana yönä, jolloin revontulia nähtäneen ainakin Keski-Suomea myöten. Etelärannikolla hyvin himmeät revontulet ovat mahdollisia (Kp-indeksin maksimilukema on 4).

Revontulien näkyminen on mahdollista ennustejakson päätyttyäkin, sillä pitkäaikainen ennuste kertoo magneettisen rauhattomuuden jatkuvan usean vuorokauden ajan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.