sunnuntai 4. maaliskuuta 2018

Revontuliennuste 4. – 7.3.2018


Himmeitä revontulia voitaneen nähdä Pohjois-Lapissa mutta muualla niiden todennäköisyys on hyvin pieni.


Avaruussää

Auringon aktiivisuus on ollut viimeksi kuluneen vuorokauden aikana vähäistä. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita on ollut vain yksi (AR12700), ja sekin on kadonnut viimevuorokauden aikana. Aurinkotuulen nopeus on ollut maksimissaan 347 km/s ja hiukkastiheys on ollut noin 6–38 ppcm3.

Viimeisten tuntien aikana hiukkastiheys on pudonnut alle 5 ppcm3. Tämä merkitsee sitä, että maapallo on kohdannut kapean korona-aukon. Auringon molemmilla navoilla on keskileveyksille ulottuvat korona-aukot mutta ekvaattoritasossa ne ovat hyvin heikot ja hajanaiset eikä niillä odoteta olevan voimakasta vaikutusta maapallon lähiavaruuden avaruussäähän.

IMF-kentän maksimivoimakkuus oli 12 nT ja eteläsuuntaisen komponentin maksimi -7 nT. Energisten (>2 MeV) elektronien vuon maksimiarvo oli 1459 pfu (koko vuorokausi (koko vuorokausi 2,80e+07 e/(cm2-ster-day)) geosynkronisen radan etäisyydellä. Kp-indeksin vaihteluväli on ollut 1 – 3. Suomessa vähäisiä magneettisia häiriöitä havaittiin Ranuan ja Oulujärven leveydelle.


Ennuste

Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän edelleen hyvin vähäisenä, eikä näin ollen merkittäviä flarepurkauksia ole odotettavissa. Korona-aukosta aiheutuvia CIR-ilmiöitä voidaan odottaa esiintyvän etenkin 4./5. yönä. Ne ovat kuitenkin sen verran heikkoja, että niillä ei ole vaikutusta lähiavaruuden avaruussäähän.

Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän lukemissa 1–2. Energisten elektronien määrää ei pystytä ennustamaan mutta suuria muutoksia tiheyteen ei ole odotettavissa.

Yöt 4./5, 5./6. ja 6./7. ovat rauhallisia. Himmeitä revontulia voitaneen nähdä Pohjois-Lapissa mutta muualla niiden todennäköisyys on hyvin pieni.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.