torstai 22. maaliskuuta 2018

Revontuliennuste 22.–25.3.2018


Ennustejaksolla revontulia nähtäneen lähinnä Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Keski- ja Etelä-Suomessa revontulien mahdollisuus on hyvin pieni. 


Avaruussää

Auringon aktiivisuus on ollut viimeksi kuluneen vuorokauden aikana vähäistä. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita ei ole ollut. Aurinkotuulen nopeus on ollut maksimissaan 416 km/s mutta se oli hyvin terävä huippu ja keskimääräinen nopeus on ollut noin 330 km/s. Hiukkastiheys on vaihdellut 2 – 6 ppcm3 välillä.

Auringon etelänavalta ekvaattorin yli pohjoisille keskileveyksille edelleen ulottuu laaja-alainen korona-aukko, joka on ekvaattorin tienoilla hajanainen. Se on vaikuttanut viimeksi kuluneen vuorokauden avaruussäähän siten, että maapallo on ollut koron-aukon nopeassa virtauksessa. Virtauksen vähäinen hiukkastiheydestä johtuen geomagneettisia seurauksia ei ole ollut ja Kp-indeksi on pysytellyt 0,33–2 lukemissa.

IMF-kentän maksimivoimakkuus oli 10 nT ja eteläsuuntaisen komponentin (Bz) maksimi -9 nT. Energisten (>2 MeV) elektronien vuon maksimiarvo oli 22143 pfu (8,50e+08 e/(cm2-ster-day)) geosynkronisen radan etäisyydellä.


Ennuste

Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän edelleen hyvin vähäisenä, eikä näin ollen merkittäviä flarepurkauksia ole odotettavissa. Maapallo on edelleen nopean ja harventuneen aurinkotuulen alueella koko ennustejakson ajan. Kp-indeksin vaihtelevan lukemien 2–5 välillä.

Yö 22./23. on aktiivinen revontuliyö ainakin Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Kp-indeksin odotetaan kohoavan hetkelliseen maksimiarvoon 5 mutta muutoin mennään lukeman 4 tietämillä koko yö. Revontulia voidaan nähdä myös Keski-Suomessa mutta ne ovat himmeitä ja hyvin rauhallisia. Etelä-Suomeen revontulet tuskin ylettyvät.

Yöt 22./24. ja 24./25. ovat edellistä rauhallisempia. Kp-indeksin maksimiarvo on 3–4 ja tällöin revontulet ovat mahdollisia Lapissa. Pohjois-Suomessa revontulet ovat himmeitä ja hyvin rauhallisia. Keski- ja Etelä-Suomessa revontulia tuskin nähdään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!