sunnuntai 25. maaliskuuta 2018

Revontuliennuste 25.–28.3.2018

Vain vähäisiä revontulia on odotettavissa
Pirkanmaalla. Kuva © Tampereen Ursa ry
.
Ennustejakson parina ensimmäisenä yönä revontulia nähtäneen lähinnä Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Keski-Suomessa revontulet ovat himmeitä ja Etelä-Suomessa revontulien mahdollisuus on hyvin pieni. 


Avaruussää

Auringon aktiivisuus on ollut viimeksi kuluneen vuorokauden aikana vähäistä. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita ei ole ollut. Aurinkotuulen nopeus on ollut maksimissaan 502 km/s ja se on pysytellyt suunnilleen samassa lukemassa maksimiarvon saavuttamisen jälkeen. Hiukkastiheys on vaihdellut 8 – 15 ppcm3 välillä.

Auringon meille näkyvällä puolella on laaja-alainen mutta hajanainen korona aukko. Se on vaikuttanut viimeksi kuluneen vuorokauden avaruussäähän siten, että maapallo on ollut koron-aukon nopeassa virtauksessa. Kp-indeksi on pysytellyt 2–4 lukemissa.

IMF-kentän maksimivoimakkuus oli 9 nT ja eteläsuuntaisen komponentin (Bz) maksimi -7 nT. Energisten (>2 MeV) elektronien vuon maksimiarvo oli 1624 pfu (vuorokausiarvo 4,7e+07 e/(cm2-ster-day)) geosynkronisen radan etäisyydellä.


Ennuste

Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän edelleen hyvin vähäisenä, eikä näin ollen merkittäviä flarepurkauksia ole odotettavissa. Maapallo on edelleen nopean aurinkotuulen alueella. . Tilanne tulee muuttumaan siten, että 26.3. aamupuolella maapallo joutuu hitaan ja nopean aurinkotuulen rajalle, ja siitä voi aiheuta CIR-ilmiöitä ja ne puolestaan voivat aiheuttaa geomagneettiseen kenttään häiriötiloja.

Yöt 25./26 ja 26./27. ovat Lapissa ja Pohjois-Suomessa revontuliöitä. Revontulet ovat enimmäkseen rauhallisia ja säteiden muodostuminen rauhallista. Keski-Suomessa himmeitä revontulikaaria on mahdollisuus nähdä mutta niissä säteiden muodostuminen on hyvin vähäistä. Etelä-Suomessa revontulien mahdollisuus on hyvin pieni.

Yö 27./28. on kauttaaltaan hyvin rauhallinen. Himmeitä revontulia voitaneen nähdä Pohjois-Lapissa mutta tuskin muualla maassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!