torstai 1. maaliskuuta 2018

Revontuliennuste 1.–4.3.2018

Himmeitä revontulia voitaneen nähdä Pohjois-Lapissa mutta muualla niiden todennäköisyys on hyvin pieni.


Avaruussää

Auringon aktiivisuus on ollut viimeksi kuluneen vuorokauden aikana vähäistä. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita on ollut vain yksi (AR12700) ja viime vuorokauden aikana oli pari B-luokan flarepurkausta. Ne eivät kuitenkaan vaikuttaneet lähiavaruuden avaruussäähän. Aurinkotuulen nopeus on ollut maksimissaan 527 km/s ja hiukkastiheys on ollut noin 8 ppcm3.

Maapallon lähiavaruuden säähän vaikuttaa edelleen Auringon etelänavalta ekvaattorin yli keskileveyksille ulottuva hyvin hajanainen korona aukko, joka kuitenkin on heikentynyt ekvaattorilla ja vahvistunut molemmilla navoilla.

IMF-kentän maksimivoimakkuus oli 5 nT ja eteläsuuntaisen komponentin maksimi -4 nT. Energisten (>2 MeV) elektronien vuon maksimiarvo oli 637 pfu (koko vuorokausi (koko vuorokausi 2,30e+07 e/(cm2-ster-day)) geosynkronisen radan etäisyydellä. Kp-indeksin vaihteluväli on ollut 0,33–2,67. 

Kp-indeksin vaihteluväli on ollut 0,33–2,67. Suomessa vähäisiä magneettisia häiriötä näkyivät vain Sodankylän leveydelle.


Ennuste

Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän edelleen hyvin vähäisenä, eikä näin ollen merkittäviä flarepurkauksia ole odotettavissa. Korona aukosta aiheutuvia CIR-ilmiöitä voidaan odottaa esiintyvän etenkin 1./2. ja 3./4. välisinä yönä. Ne ovat kuitenkin sen verran heikkoja, että niillä ei ole vaikutusta lähiavaruuden avaruussäähän.

Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän lukemissa 1–2. Energisten elektronien määrää ei pystytä ennustamaan.

Yöt 1./2., 2./3. ja 3./4. ovat rauhallisia. Himmeitä revontulia voitaneen nähdä Pohjois-Lapissa mutta muualla niiden todennäköisyys on hyvin pieni.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!