keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Revontuliennuste 26.–31.3.2018

Jos revontulia näkyy, niin ne ovat hyvin himmeitä
ja rauhallisia. Kuva © Tampereen Ursa ry.

Ennustejaksolla voitaneen nähdä revontulia toisena ja kolmantena yönä muuallakin kuin Pohjois-Lapissa, ei kuitenkaan Etelä-Suomessa. Jos revontulia näkyy, niin ne ovat kaikkialla himmeitä ja hyvin rauhallisia.

Avaruussää

Auringon aktiivisuus on ollut viimeksi kuluneen vuorokauden aikana vähäistä. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita ei ole ollut. Aurinkotuulen nopeus on ollut maksimissaan 560 km/s mutta se on ollut laskusuunnassa maksimin jälkeen. Hiukkastiheys on ollut 6 ppcm3  ja on siitä ollut laskusuunnassa.

Auringon meille näkyvällä puolella on laaja-alainen mutta hajanainen korona aukko. Se on vaikuttanut viimeksi kuluneen vuorokauden avaruussäähän siten, että maapallo on ollut koron-aukon nopeassa virtauksessa. Kp-indeksi on pysytellyt 2,67–0,33 lukemissa.

IMF-kentän maksimivoimakkuus oli 7 nT ja eteläsuuntaisen komponentin (Bz) maksimi -6 nT. Energisten (>2 MeV) elektronien vuon maksimiarvo oli 142354 pfu (vuorokausiarvo 1,4e+09 e/(cm2-ster-day)) geosynkronisen radan etäisyydellä.


Ennuste

Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän edelleen hyvin vähäisenä, eikä näin ollen merkittäviä flarepurkauksia ole odotettavissa. Maapallo on suhteellisen hitaan aurinkotuulen alueella mutta tilanne muuttuu jonkin verran 29.3. aikana, jolloin saavutetaan hitaan ja nopean aurinkotuulen välinen siirtymäalue. Siirtymäalue aiheuttanee jonkin verran magneettisia häiriöitä. Tilanne jatkuu samanlaisena ennustejakson loppuun.

 Yö 28./29. on hyvin rauhallinen. Ennustettu Kp-indeksin maksimiarvo on vain 2, jolloin himmeitä revontulia on mahdollista nähdä vain Pohjois-Lapissa, jos yöt ovat vielä riittävän pimeitä repojen näkymiselle. Muualla Suomessa revontulia tuskin nähtäneen.

Yöt 29./30. ja 30./31. ovat edelleen hyvin rauhallisia. Ennustettu maksimi Kp-indeksin arvon saavuttanee 4 mutta enimmän aikaa lukemassa 3. Jos tämä ennuste toteutuu, rauhallisia revontulia voitaneen nähdä Lapissa ja mahdollisesti Pohjois-Suomessa. Keski-Suomessa revontulien mahdollisuus on pieni ja Etelä-Suomessa lähes olematon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!