maanantai 19. maaliskuuta 2018

Revontuliennuste 19.–22.3.2018


Revontulia viimeyöltä. Kuva © Tampereen Ursa ry.

Ennustejaksolla revontulia nähtäneen lähinnä Lapissa ja mahdollisesti Pohjois-Suomessa. Keski- ja Etelä-Suomessa revontulet, jos niitä nähdään, ovat hyvin himmeitä ja rauhallisia.

Avaruussää

Auringon aktiivisuus on ollut viimeksi kuluneen vuorokauden aikana vähäistä. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita ei ole ollut. Aurinkotuulen nopeus on ollut maksimissaan 575 km/s ja se on kasvussa. Hiukkastiheys on vaihdellut 5 – 10 ppcm3.

Auringon etelänavalta ekvaattorin yli pohjoisille keskileveyksille ulottuu laaja-alainen korona-aukko, joka on ekvaattorin tienoilla hajanainen. Se on vaikuttanut viimeksi kuluneen vuorokauden avaruussäähän siten, että maapallo siirtyi hitaan aurinkotuulen vaikutuksesta koron-aukon nopeaan virtaukseen. Siirtymisestä aiheutui geomagneettinen myrsky, jonka voimakkuus oli yllättävän korkea (G2). Kp-indeksi maksimilukemat olivat noin 5,67 (Potsdam) ja Wing Kp oli maksimiarvossa 6+.

Revontulia nähtiin laajalti ja etenkin Pohjois-Suomesta Taivaanvahtiin tuli ilmoituksia kirkkaista ja värikkäistä revontulista. Tampereella revontulet olivat kirkkaita mutta rauhallisia ja säteiden muodostuminen oli vähäistä.

IMF-kentän maksimivoimakkuus oli 10 nT ja eteläsuuntaisen komponentin (Bz) maksimi -9 nT. Energisten (>2 MeV) elektronien vuon maksimiarvo oli 7111 pfu (1,60e+08 e/(cm2-ster-day)) geosynkronisen radan etäisyydellä.

Ennuste

Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän edelleen hyvin vähäisenä, eikä näin ollen merkittäviä flarepurkauksia ole odotettavissa. Maapallon siirryttyä nopean aurinkotuulen vaikutusalueelle energisten elektronien määrä todennäköisesti tulee putoamaan. Tästä puolestaan seuraa, että Kp-indeksin lukemat ovat matalia ja mahdolliset revontulet ovat himmeitä. Ennusteen mukaan lähivuorokaisien Kp-indeksin maksimiarvot ovat 3–4 lukemissa.

Yö 19./20. on ennustejakson rauhallisin. Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 3, jolloin revontulia voidaan nähdä Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Keski-Suomessa revontulien mahdollisuus on pieni ja Etelä-Suomessa revontulien mahdollisuus on hyvin pieni.

Yöt 20./21. ja 21./22. ovat edellisen kaltaiset. Kp-indeksi saavuttaa maksimilukeman 4 molempina öinä aamupuolella Suomen aikaa. Revontulia nähdään Lapissa ja Pohjois- Suomessa mutta Keski-Suomessa revontulien mahdollisuus on jo pieni varsinkin jos energisten elektronien vuo on matala. Etelärannikolla revontulien mahdollisuus on hyvin vähäinen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.