sunnuntai 15. syyskuuta 2024

Revontuliennuste 15. – 18.9.2024

Auringon pilkkuryhmässä AR 13825 tapahtui eilen kello 15.29 UTC aikaan X4.5 -luokan flarepurkaus. Heti purkauksen jälkeen kello 15.36 UTC havaittiin halo(IV)-purkaus samalla alueella. Sen mediaaninopeus on hieman yli 700 km/s mutta kaikkien nopeimmat osat etenevät noin 2 000 km/s. Purkaus suunta oli sellainen, että osa pilvestä saavuttaa maapallon magneettikentän SWPC:n mallinnuksen mukaan huomenna puolenpäivänä jälkeen. Tällä kertaa NASA:n mallinnus on samaa mieltä, joten näyttäviä revontulia voi olla odotettavissa parinakin yönä.

Pilkkualue AR 13825 (bgd) on silmällä pidettävä, sillä se näyttää olevan hyvin aktiivinen, vaikka kokoa on vain 240 ppm. Sille ennustetaan 15 % todennäköisyyttä tuottaa uusi X-luokan flarepurkaus seuraavan vuorokauden aikana. Vähäisempien purkauksien (C ja M -luokat) todennäköisyydet ovat hyvin suuret.

Ennuste

Yö 15./16. on tavanomainen revontuliyö. Revontulia voitaneen nähdä Keski-Suomesta Lappiin ja Etelä-Suomen pohjoisosassa voidaan taivaalla nähdä himmeää revontulivaloa. Muualla revontulien todennäköisyys on pieni.

Yö 16./17. on hyvin aktiivinen. Kp-indeksin odotetaan kohoavan magneettisen myrskyn lukemiin jo iltapäivän kuluessa, kun kohti tulevan CME-pilven ensimmäiset osat saapuva maapallon kiertoradalle. Magneettisen myrskyn odotetaan voimistuvan iltaa kohti ja saavuttavan jossakin vaiheessa G3 tason, ehkä jo ennen pimeän tuloa. Tämän jälkeen myrsky jatkuu G2-tasoisena koko yön seuraavaan aamuun asti. Revontulia voitaneen nähdä koko maassa jo illasta alkaen. Jos ennusteet myrskyn voimakkuudesta osuvat kohdalleen, revontulet ovat mahdollisia myös Baltian alueella.

Yö 17./18. on hieman rauhallisempi kuin edellinen yö. Magneettisen myrskyn jäljiltä maapallon magneettikenttä on edelleen rauhattomassa tilassa ja avaruussäässäkin on varmasti havaittavissa ohittaneen CME:n vaikutus. Tästä syystä, vaikka ennusteet kertovat tavanomaisesta revontuliyöstä, pitäisi olla valmiina havaitsemaan tavallista aktiivisempaa revontulitoimintaa lähes koko maassa.

 

torstai 12. syyskuuta 2024

Revontuliennuste 12. – 15.9.2024

SWPC:n mallinnuksessa on näkyvissä Maata kohti tuleva CME-pilvi, NASAN ennusteessa tätä ei näy. Jos CME saapuu, niin se tapahtuu aikaisintaan ensi yönä. Samaan aikaan maapallo kohtaa aurinkotuulen tihentymän (Parkerin spiraali), jonka IMF-kenttä on kohti etelää. Tämä tarkoittaa sitä, että Kp-indeksi kohoaa magneettisen myrskyn lukemiin SWPC:n mallinnuksen mukaan auringonlaskun jälkeen tänä iltana Suomen aikaa. Myrskyn odotetaan voimistuvan luokkaan G2 viimeistään aamuyöllä.

NASAn mallinnuksessa CME-pilvi menee ohi maapallon etupuolelta ja ainoaksi avaruussään vaikuttavaksi tekijäksi jää aurinkotuulen tihentymä. Se näyttäisi olevan leveä, joten se ei vaikuta maapallon magneettikenttään kovinkaan voimakkaasti muutosten (tiheys ja nopeus) ollessa hitaita.

Erot näiden kahden mallinuksen välillä on melkoiset suuret, joten avaruussään vaikutusten ennustaminen maapallon magneettikenttään on vaikeaa. Tämä ennuste on SWPC:n mukainen, sillä sen toteutuessa revontulet voivat olla voimakkaita, vaikkakaan en löisi vetoa toteutumisen puolesta.

Ennuste

Yö 12./13. Magneettinen myrsky alkanee alkuillan aikana. Se voimistunee yön kuluessa G2-luokaan, jolloin revontulet ovat mahdollisia koko maassa ja jossain määrin myös Virossa. Myrsky jatkunee aamuun ja mahdollisesti aamupäivälle, jonka jälkeen tapahtuu nopea laantuminen.

Yö 13./14. on edellisen yön jäljiltä jossain määrin rauhaton. Jos CME-pilven saapuminen toteutuu, sen jälkipuolisko vaikuttaa tämän yön avaruussäähän. Yön aika revontulia voitaneen nähdä Etelä-Suomen leveydelle asti, ei kuitenkaan aivan etelärannikolla.

Yö 14./15. voi edelleen olla jossain määrin revontulien aktiivista aikaa. Avaruussään ennusteen mukaan maapallo kohtaa aurinkotuulen tihentymän jälkeisen hyvin harvan aurinkotuulen alueen, jossa hiukkasnopeudet ovat kuitenkin korkeita. Tällaisessa tilanteessa yleensä näkyviä revontulia ilmaantuu taivaalle jossakin vaiheessa yötä, joskaan ne eivät ole kirkkaita ja aktiivisia, pikemminkin päinvastoin. Näitä revontulia kannattanee tarkkailla Etelä-Suomen pohjoisosasta Lappiin alueella.



maanantai 9. syyskuuta 2024

Revontuliennuste 9. – 12.9.2024

Auringon aktiivisuus on ollut suhteellisen aktiivista viimeksi kuluneen vuorokauden aikana. Sunnuntaina (8.9.) kello 15.30 UTC havaittiin M1,55 -luokan flarepurkaus pilkkualueella AR 134813. Myös tätä kirjoittaessani Auringossa on M1,05 -luokan flarepurkaus, jonka röntgensäteilyn määrä kuitenkin näyttää kääntyneen laskevaan suuntaan.

CME-halo(III)-purkaus 8.9. kello 00.36 UTC aikaan. Kuva CaCTus.

Eilen havaittiin myös CME:n halo(III)-purkaus kello 00.36 UTC aikaa. SWPC:n mukaan se on tulossa kohti maapalloa (NASAn mallinnuksessa tätä ei näy) ja tavoittaa planeettamme 10.9. vuorokauden loppupuolella. Tosin tiheimmät alueet menevät ohi, mutta jonkin verran varattuja hiukkasia tulee myös maapallon magneettikenttään. Hiukkasten määrä pysyttelee korkeana törmäämistä seuraavan vuorokauden ajan ja ne voivat aiheuttaa magneettisen häiriötilan tai jopa magneettisen myrskyn.

Ennuste

Yö 9./10. on hyvin rauhallinen. Revontulet ovat mahdollisia Lapissa ja jossain määrin myös Pohjois-Suomessa. Etelämpänä ne eivät ole kovinkaan todennäköisiä.

Yö 10./11. muodostunee revontuliyöksi. Lähestyvä CME-pilvi kohottaa varattujen hiukkasten määrää maapallon magneettikentässä jo iltapäivän kuluessa ja G1-luokan myrskyn ennustetaan alkavan auringonlaskun aikoihin. Myrskyn voimakkuus kohonnee G2-luokaan yön aikana, joten revontulia on odotettavissa lähes koko yöksi Etelä-Suomesta Lappiin alueella ja viimeistään aamuyöllä myös etelärannikolla. Jos G2-luokan taso saavutetaan, revontulet ovat mahdollisia myös Suomenlahden eteläpuolella Virossa.

Yö 11./12. Magneettinen myrsky laantuu viimeistään päivän kuluessa ja yö muodostuu tavanomaiseksi. On pieni mahdollisuus olemassa, että CME-pilven jälkivaikutukset aiheuttavat vielä jonkin verran rauhattomuutta magneettikentässä, jolloin revontulia voi näkyä Keski-Suomen taivaalla. Lapissa ne ovat jopa todennäköisiä.

Ennuste on tehty SWPC:n mallinuksen mukaan. Jos kuitenkin NASAn ennustemalli on oikeassa ja CME-ei ole tulossa kohti maapalloa, niin kaikki kolme tulevaa yötä ovat rauhallisia ja vain Lapissa on jonkinlainen mahdollisuus nähdä revontulia.

Ero ennustemallien välillä saattaa johtua siitä, miten tulkitaan havaintoja CME-pilven liikkeistä. Halo-purkausten suunnan määrittäminen on haasteellista siinä vaiheessa, kun pilvi on mahdollista nähdä lähellä Aurinkoa heti purkauksen tapahduttua. Jos purkauspaikka ei ole tiedossa, niin CME-halo voi olla tulossa kohti maapalloa mutta myös on mahdollista, että sen suunta on juuri päinvastaiseen suuntaan.


perjantai 6. syyskuuta 2024

Revontuliennuste 6. – 9.9.2024

Auringossa on kuusi pilkkuryhmään, joista vain yksi on beeta – gamma – delta -luokaa. Pilkkualue on AR 13806 ja viimeisen vuorokauden aikana se on tuottanut vain M- ja C-luokan purkaukset. Todennäköisyys voimakkaampiin X-luokan purkauksiin on 5 %, joten pilkkuryhmää kannattanee pistää silmällä.

CME-toiminta on ollut varsin rauhallista. Edellinen halo(IV) -luokan purkaus tapahtui jo kolme vuorokautta sitten ja sekin oli mitä ilmeisemmin hyvin heikko. Edellisen vuorokauden aikana on tapahtunut kaksi halo(II) ja halo(III) -luokan purkaukset joskin ne eivät olleet mitenkään voimakkaita. Kaikki nämä halopurkaukset tuskin saavat aikaan sen kummempaa avaruussään muutosta.

Lähivuorokausien ajaksi ennusteet Kp-indeksin lukemista ovat hyvin maltillisia. Öiden aikaset Kp-indeksin arvot pysyttelevät selvästi matalissa (<2) lukemissa.

Ennuste

Yö 6./7. on rauhallinen. Revontulia voi näkyä Keski-Suomesta Lappiin alueella, mutta tällöinkin tulet ovat himmeitä, mahdollisesti rauhallisia kaaria.

Yö 7./8. Jos mahdollista, revontuli tilanne on vieläkin rauhallisempi kuin ensimmäisenä yönä. Revontulia näkynee korkeintaan Pohjois-Lapissa. Muualla niiden todennäköisyys on hyvin pieni.

Yö 8./9.  on ensimmäisen yön kaltainen. Revontulet ovat mahdollisia Keski-Suomen leveydelle asti, mutta ne ovat himmeitä ja rauhallisia. Tosin tämän kolmannen yön ennuste on aina suhteellisesti paljon epävarmempi kuin kahden ensimmäisen yön ennuste. Näkyvissä ei kuitenkaan ole mitään sellaista avaruussään muutosta, joka voisi muuttaa tilanteen aivan toisenlaiseksi.

 


tiistai 3. syyskuuta 2024

Revontuliennuste 3. – 6.9.2024

Auringon aktiivisuus on ollut kohtalaista viime vuorokausina. Auringonpilkkuryhmiä on kymmenen, joista aktiivisin on ollut AR 13813. Sen alueella eilen (2.9.) kello 13.43 UTC aikaa tapahtui M2-luokan flarepurkaus. Auringon aktiivisuuden odotetaan edelleen pysyttelevän kohtalaisena. Kolmen pilkkualueen aktiivisuus näyttää olevan sellaisella tasolla, että X-luokan flarepurkaukset ovat mahdollisia. Erityisesti muutama vuorokausi sitten näkyviin kiertynyt AR 13813 (beeta–gamma) voi tuottaa jopa 20 % todennäköisyydellä flarepurkauksen.

Maapallon kohtaama aurinkotuuli tulee heikkenemään Parkerin spiraalin mentyä ohi. Spiraalin jälkipuolisko on aina tiheydeltään hyvin harvaa ja hiukkasten nopeudet ovat keskimääräistä nopeampia. Tällä kertaa aurinkotuulen odotetaan saavuttavan noin 600 km/s nopeuden. Samaan aika IMF-kenttä on kääntynyt pohjoiseen ja Maata kohti ei ole tulossa merkittäviä CME-pilviä, joten avaruussää pysyttelee hyvin rauhallisena.

Ennuste

Yöt 3./4. ja 4./5. ovat tavanomaisia, revontulet ovat mahdollisia, joskaan ei erityisen voimakkaita tai aktiivisia Keski-Suomesta Lappiin alueella. Etelä-Suomen pohjoisosassa (noin Tampereen leveydellä) himmeät revontulet ovat mahdollisia, joskaan ei kovinkaan todennäköisiä.

Yö 5./6. näyttää muodostuvan hyvin rauhalliseksi. Jos avaruussäässä ei tapahdu mitään merkittävää muutosta, revontulet ovat mahdollisia lähinnä Pohjois-Lapissa ja sielläkin vain ajoittain ja hyvin himmeinä.