maanantai 24. tammikuuta 2022

Revontuliennuste 24. — 27.1.2022

Auringonpilkkualueet ovat vähentyneet yhteen ja samalla myös CME-purkausten määrä on vähentynyt ja ne ovat myös heikentyneet siitä, mitä ne olivat vielä muutama vuorokausia sitten. Viimeisin CME-purkaus on tapahtunut 22. päivänä ja sekin oli hyvin heikko ja hitaasti etenevä, eikä se suuntautunut maapalloa kohti.

Avaruusää on rauhoittumassa vaikkakin maapallo kohtaa vielä tämän vuorokauden aikana aurinkotuulen virtavaipan tihentymän. Se nostaa lyhytaikaisesti hiukkastiheyden noin kolminkertaiseksi vuorokauden vaihtuessa. Tihentymä kuitenkin menee ohi nopeasti ja seuraavan vuorokauden alkaessa ollaan jo tavanomaisessa tilassa.

Ennuste

Yö 24./25. Kp-indeksi kohoaa jo alkuillasta lukemaan Kp4 ja korkeiden leveyksien K-indeksi iltapäivällä lukemaan K5. Samaan aikaan maapallon magneettikentässä on runsaasti energisiä elektroneja, joten taivaalla voidaan nähdä hyvinkin aktiivista revontulitoimintaa jo alkuillasta lähtien. Revontulet ovat mahdollisia koko maassa, ja jopa aivan etelärannikolla on pieni mahdollisuus nähdä pohjoisen horisontissa selkeä revontulivyö ja -säteistä.

Yöt 25./26. ja 26./27. ovat sitten jo rauhallisempia. Indeksi painuvat tavanomaisiin lukemiin, joten revontulien mahdollisuus on myös tavanomainen koko Suomessa: Lapissa revontulet ovat mahdollisia, Pohjois-Suomessa niitä voi näkyä ajoittain, Keski-Suomessa mahdollisuus on hyvin pieni ja etelämpänä niitä tuskin nähdään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.