sunnuntai 9. tammikuuta 2022

Revontuliennuste 9. — 12.1.2022

Maapallo näyttää kohdanneen WSA-ENLIL -ennusten mukaisen aurinkotuulen tihentymän noin vuorokautta aikaisemmin kuin odotettiin. Hiukkastiheys kohosi suhteellisen nopeasti kymmenkertaiseksi eilen iltapäivällä ja aurinkotuulennopeus kasvoi selvästi samaan aikaan. Kohtaamista ennen IMF-kentän Bz-komponentin suunta oli useiden tuntien ajan kohti etelää, voimistuen hieman ennen kello 20 Suomen aikaa. Kello 23 aikaan kentän suunta alkoi nopean vaihtelun, pohjoissuunnan tullessa vallitsevaksi. Tällä hetkellä avaruussääntila on edelleen tämä, joskin ensimmäisiä merkkejä laantumisesta on jo havaittavissa.

Ennuste

Kp- ja K-indeksien ennustetaan pysyttelevän 3 tai 4 seuraavan parin vuorokauden ajan. Sen jälkeen on odotettavissa laantumista. Lähiavaruuden hiukkastiheys asettuu tavanomaiseen arvoonsa. Aurinkotuulen nopeus kuitenkin pysyttelee korkeana, johtuen tihentymän jälkipuolella olevasta harvasta ja nopeasta virtaus alueesta.

Yöt 9./10. ja 10./11. Lapissa ja Pohjois-Suomessa nähdään suhteellisen kirkkaita revontulia. Keski-Suomessa revontulet ovat mahdollisia varsinkin ensimmäisenä yönä. Etelä-Suomessa revontulien pieni mahdollisuus on olemassa mutta etelärannikolla mahdollisuus revontuliin on hyvin pieni.

Yö 11./12. muodostuu rauhalliseksi koko maassa. Lapissa revontulien mahdollisuus on olemassa, mutta jo Pohjois-Suomessa revontulia tuskin nähdään ja jos jotain näkyykin, niin reposet ovat hyvin himmeitä, lähinnä kameralla havaittavia. Etelämpänä revontulia ei odoteta näkyvän.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.