tiistai 18. tammikuuta 2022

Revontuliennuste 18. — 21.1.2022

Revontulitoiminta on ollut suhteellisen vilkasta viimeksi kuluneen ennustejakson aikana. Ursan Taivaanvahtiin on tähän mennessä raportoitu 109 havainnosta. Revontulet olivat kirkkaat ja ne ulottuivat niinkin etelään kuin Artjärvellä, jotka Veikko Mäkelä kuvasi ulottuvan puolen taivaan alueelle. Jyväskylässä ja muuallakin valokuvattiin revontulikruunu, joka tarkoittaa sitä, että revontulet olivat aivan keskitaivaalla tai hieman siitä etelään.

Tätä kirjoittaessani Kp-indeksin lukema on 5, eli valitsee magneettinen myrsky. Se ei kuitenkaan näy juuri tällä hetkellä revontulina Tampereella. Viiden minuutin kuluttua tilanne voi olla aivan toinen.


Nämä revontulet kuvattiin Tampereen Ursan tähtitornin pohjoiskameralla 15.1.2022 kello 3.20 Suomen aikaa. Kirkas kuutamo tekee maisemasta hyvin vaalean ja heikentää kontrastia taivaalla. Kuva © Tampereen Ursa ry.


Ennuste

WSA-ENILIL-ennusteessa maapallon kohtaama aurinkotuuli tulee olemaan harvaa ja nopeudeltaan vain hieman pitkäaikaista kesiarvoa nopeampaa. Tähän tilanteeseen ei odoteta muutoksia seuraavan kolmen vuorokauden aikana.

Yö 18./19. näyttäisi indeksiennusteen perusteella tulevan suhteellisen rauhallinen. Revontulia nähtäneen Lapissa ja Pohjois-Suomessa, mutta etelämpänä niiden todennäköisyys on pieni.

Yöt 19./20. ja 20./21. jatkuvat rauhallisina. Molemmat indeksit pysyttelevät matalissa lukemissa, joten revontulia nähtäneen Lapissa. Pohjois-Suomessa revontulet ovat mahdollisia mutta ei kovinkaan todennäköisiä. Jos jotain näkyykin, niin ne ovat himmeitä ja hyvin rauhallisia kaaria. Etelämpänä revontulia tuskin nähtäneen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.