lauantai 15. tammikuuta 2022

Revontuliennuste 15. — 18.1.2022

Vuorokauden vaihtuessa 15. päiväksi, maapallo törmäsi aurinkotuulen tihentymään. Törmäys oli odotettavissa WSA-ENLIL-ennusteen perusteella, mutta se tapahtui hieman ennenaikaisesti edelliseen ennusteeseen verrattuna. Törmäyksen seurauksena Kp-indeksi kohosi lukemaan 6, joka vastaa kohtalaista magneettista myrskyä. Samaa osoitti myrskyindeksi, joka painui lukemaan –94 nT kello 1 suomen aikaa ja on siitä hieman palautunut normaaliin suuntaan.

Suomessa, niillä alueilla, joilla on ollut selkeä sää, on nähty jonkin verran revontulia. Taivaanvahtiin tätä kirjoittaessani raportteja revontulista oli lisätty jo 23 ja jakauma näytti olevan karkeasti ympäri Suomen.

Ennuste

Lähiavaruuden ja magneettikentän rauhattomuus jatkuu vielä ainakin seuraavan vuorokauden ajan.

Yö 15./16. tulee olemaan edelleen revontuliyö. Kp-indeksi kohonnee lukemaan Kp5 jälleen ensiyönä vuorokauden vaihtumisen jälkeen. Revontulia voitaneen nähdä heti pimeyden alkaessa ainakin Lapissa ja Pohjois-Suomessa ja yön edetessä myös etelämpänä. Jopa etelärannikolla on mahdollista nähdä himmeitä revontulia pimeähkössä paikassa.

Yö 16./17. on kevyempi versio edellisestä yöstä. Kp-indeksi saavuttanee lukeman Kp4 iltayöstä ja tilanne jatkuu sellaisenaan aamupuolelle asti. Revontulia nähtäneen Lapissa ja Pohjois-Suomessa, mutta myös Keski-Suomessa ainakin ajoittain on hyvät mahdollisuudet repojen näkymiselle. Etelä-Suomessa mahdollisuus on olemassa, mutta se ei ole kovinkaan korkea. Luultavasti jotain sentään voi nähdä ja revontulivaloa voi olla havaittavissa kameroilla lähes koko yön.

Yö 17./18. tilanne näyttää rauhoittuvan. Kp-indeksi kohoaa enää vain lukemaan Kp3 ja korkeiden leveyksien K-indeksi lukemaan K2. Jos tämä toteutuu, niin silloin revontulia nähtäneen Lapissa ja ainakin ajoittain Pohjois-Suomessa. Keski-Suomessakin revontulet ovat mahdollisia mutta kovin todennäköisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.