perjantai 21. tammikuuta 2022

Revontuliennuste 21. — 24.1.2022

Viimeaikaset revontulet aiheutuivat sarjasta CME-pilviä. Yksikään näistä pilvistä ei tullut suoraan maapalloa kohti vaan ne hipaisivat planeettaamme. Kaksi näistä pienehköistä CME:stä oli aiheutunut AR2929 pilkkuryhmässä tapahtuneesta M-luokan flaresta ja kolmas oli peräisin AR2922 ryhmästä. CME-pilvien vaikutus yhdistyi ja tuloksena oli G1-luokan magneettinen myrsky. 

Tilanne alkaa olla ohi mutta maapallon magneettikentässä on edelleen energisiä elektroneja riittävästi revontulien tuottamiseen, jos sopiva trikkeri ilmaantuu. Sellainen liipaisu voi aiheutua esimerkiksi eilen (20.1.2022) kello 7.00 UTC alkaneesta CME-pilvestä, jonka (mediaani)etenemisnopeus on yli 1700 km/s.

Ennuste

Lähivuorokausien Kp-indeksin ennustetaan pysyttelevän hyvin maltillisissa lukemissa. Korkeimmat lukemat Kp4 saavutettaneen 22. päivän iltana ja 22./23. yönä. Korkeiden leveyksien K-indeksi saavuttaa tämän saman lukeman vasta seuraavan päivänä.

Yö 21./22. on rauhallinen. Ennustettu indeksilukemat ovat matalalla tasolla, joten revontulia voitaneen odottaa Lapissa, mutta muualla niiden mahdollisuus on pieni.

Yö 22./23. voi muodostua aktiiviseksi. Indeksit ovat edellistä yötä korkeammalla, jolloin revontulia nähtäneen Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Jos ennuste toteutuu sellaisenaan, niin myös Keski-Suomessa on mahdollisuus nähdä ainakin himmeitä revontulikaaria. Etelä-Suomen pohjoisosassa kameralla on mahdollista havaita revontulivaloa tai revontulia hyvin matalalla pohjoisessa.

Yö 23./24. on enemmän ensimmäisen yön kaltainen. Revontulia nähtäneen Lapissa ja jossain määrin Pohjois-Suomessa mutta etelämpänä revontulien mahdollisuus on hyvin pieni.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.