keskiviikko 12. tammikuuta 2022

Revontuliennuste 12. — 15.1.2022

Maapallon kohtaama aurinkotuuli on harvaa ja sen nopeus on perustasolla. Näin ollen pari seuraavaa vuorokautta muodostuu hyvin rauhalliseksi. Ennustejakson viimeisen vuorokauden aikana tapahtuu muutos, sillä silloin planeettamme kohtaa aurinkotuulen tihentymän, joka näyttää hyvin tiiviiltä.

10.1.2022 sää selkeni sen verran, että matalalla horisontin lähellä nähtiin himmeitä revontulia hetken aikaa. Nämä revontulet ovat kaukana Pohjois-Suomen tai Etelä-Lapin yllä ja näemme ne sivusta, jolloin revontulivalon voimakkuus tiivistyy. Rovaniemellä ei välttämättä juuri näitä revontulia nähty, sillä suoraan alta katsottuna revontulivalo voi olla liian himmeää näkyäkseen.  Kuva © Tampereen Ursa ry.

 

Ennuste

Yöt 12./13. ja 13./14. ovat hyvin rauhallisia. Indeksit pysyttelevät matalissa lukemissa, joten odotettavissa ei ole revontulia kuin korkeintaan Lapissa. Pohjois-Suomessa saatetaan ajoittain nähdä himmeitä revontulia.

Yö 14./15. on Kp- ja K-indeksien ennusteissa edellisten öiden kaltainen. Mutta..

Jos WSA- ENLIL-ennuste kertoo maapallon kohtaavan aurinkotuulen tihentymän. Jos ennusteen  mukainen kohtaaminen tapahtuu, niin tilanne revontulien suhteen voi olla hyvinkin erilainen. Revontulien näkyminen riippuu niin monesta tekijästä, että on vaikea ennustaa tarkasti kuinka kirkkaita ja missä alueella revontulia tulee näkymään. Koko maassa revontuliharrastajien tulisi kuitenkin olla varuillaan alkuillasta lähtien, sillä tilanne voi kehittyä hyvinkin nopeasti revontulien näkymisen suuntaan. 

Aurinkotuulen tihentymän mentyä ohi, avaruussää voi rauhoittua hyvinkin nopeasti 15. päivänä.

1 kommentti:

  1. 14-15.1. yönä oli hyvin voimakkaat revontulet Loviisassa puolen yön aikaan ja sen jälkeen.

    VastaaPoista

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.