sunnuntai 30. tammikuuta 2022

Revontuliennuste 30.1. — 2.3.2022

Auringossa on viisi pilkkuryhmää, joista AR2936 on kasvanut nopeasti tuottanut myös suhteellisen voimakkaita flarepurkauksia. Aivan tuoreimman purkauksen voimakkuus oli M-luokkaa, jonka todennäköisyydeksi ennustettiin 40 %. M-luokan flaren todennäköisyys on edelleen samaa luokkaa lähimmän vuorokauden aikana, joten voimme hyvällä syyllä uskoa niitä nähtävän.


M-luokan flare pilkkuryhmässä AR 2936 näkyy kirkkaana alueena Auringon kiekon keskivaiheilla. Sijainnista johtuen on mahdollista, että lähivuorokausien mahdolliset koronamassapurkaukset tulevat kohti maapalloa aiheuttaen revontulia. Kuva SDO.


Samalla pilkkuryhmälle ennustetaan flarepurkausten ja muiden protonitapahtumien todennäköisyyden olevan 10 %. Eikä myöskään pidä unohtaa pilkkuryhmän kokoa, joka on tällä hetkellä 640 miljoonasosaa. On mahdollista, että sen koko vielä kasvaa, joten jossakin vaiheessa ryhmälle voi tulla sen verran kokoa, että se on mahdollista nähdä paljain silmin.

Jos mainitussa pilkkuryhmässä tapahtuu voimakkaita flarepurkauksia, niin ne voivat aiheuttaa Maata kohti tulevan CME-pilven. Jos voimakas purkaus tapahtuisi tämän ennustejakson ensimmäisenä vuorokautena, niin silloin voisi olla mahdollista, että se saavuttaisi maapallon vielä viimeisenä ennustejakson yönä. Jos näin käy, niin palaan asiaan vielä ennen seuraavaa normaalin aikataulun mukaista ennustetta.

Ennuste

Vaikka Auringossa on odotettavissa mielenkiintoisia tapahtumia, niin toistaiseksi ne eivät näy indekseissä. Kp-, K- ja Ap-indeksit pysyttelevät vielä tavanomaisissa lukemissa ja maapallon magneettikentässä olevat energisten elektronien määrä on vähäinen. Näistä syistä näyttää siltä, että tulevan kolmen vuorokauden aikana ei revontulien osalta ole odotettavissa mitään yllätyksiä.

Yöt 30./31. ja 31./1.
 ovat rauhallisia. Revontulia voidaan nähdä Lapissa, Pohjois-Lapissa ne ovat tavanomaisia ja Etelä-Lapissa himmeitä ja hyvin rauhallisia. Etelämpänä revontulia tuskin nähdään.

Yö 1./2. on hieman edellisiä aktiivisempi. Revontulet ovat mahdollisia Lapissa ja ehkä Pohjois-Suomessa, jossa ne ovat himmeitä. Etelämpänä revontulien näkymien on epätodennäköistä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.