perjantai 29. lokakuuta 2021

Revontuliennuste 29. 10. – 1.11.2021

Eilen 28.10. kello 15.17 — 15.35 — 15.48 UTC aikaa (maksimi kello 18.35 Suomen aikaa) Auringossa tapahtui X1.0-luokan flarepurkaus auringonpilkkuryhmässä AR 2887. Purkaus oli sen verran voimakas, että se aiheutti Auringossa tsunamiaallon, joka laajeni nopeasti purkauspaikan ympäristöön. Tsunamit ovat tavallisia voimakkaiden flarepurkausten yhteydessä. 

Flarepurkaus ja siihen liittyvä CME-pilvi ovat kuvassa keskellä. CME-pilvi voi törmätä maapallon magneettikenttään parin vurokauden kuluessa aiheuttaen voimakkaan magneettisen myrskyn. Kuva SDO.
 

Flarepurkaukseen liittyen kehittyi myös CME-purkaus, joka näyttäisi suuntautuvan kohti maapalloa. Ensimmäisten kuvien mukaan CME-pilvi suuntautuu hieman etelään maapallon suunnasta, ja se näyttäisi olevan myös suhteellisen nopea. Aivan tarkkaa tietoa pilven reitistä ja nopeudesta ei ole käytettävissä, joten ennusteetkin ovat epävarmoja. Pilven ennustetaan kuitenkin saavuttavan maapallonradan etäisyyden parin vuorokauden kuluessa.

Flarepurkauksen seurauksena nopeat protonit aiheuttivat ionosfäärin voimakkaan ionisaation ja pienen S1-luokan radiomyrskyn Etelä-Amerikan yläpuolelle ja noin kaksituntia myöhemmin napa-alueille. Pohjoisnapa-alueen radiomyrsky alkaa tätä kirjoittaessani olla jo ohi, mutta etelänavan alueen ionisaatiotilanne jatkuu vielä voimakkaana. 

Summakuva kertoo CME-pilven kulkeutumisesta Auringon läheidyydessä. Aurinko on peitetty mutta sen paikka on ilmaistu valkoisella ympyrällä. Purkaus näyttäisi suuntautuneen kohti maapalloa tai hieman etelään siitä. Joka tapauksessa parin vuorokauden kuluttua pilven vaikutukset näkyvät maapallon magneettikentän rauhattomuutena tai jopa magneettisena myrskynä. Kuva SOHO.


Ennuste

Aktiivinen alue AR 2887 pysyy edelleen aktiivisena. Tulevan vuorokauden aikana pilkkuryhmälle ennustetaan 99 % todennäköisyyttä C-luokan purkauksille, 60 % todennäköisyyttä M-luokan purkauksille ja jopa 25 % todennäköisyyttä X-luokan purkauksille. Myös protoni-ilmiöille ennustetaan 99 % todennäköisyyttä.

Pohjoiselle pallonpuoliskolle syntynyt AR 2891 näyttäisi myös olevan aktiivinen. Se on tuottanut viimeksi kuluneen vuorokauden aikana kaksi C-luokan purkausta ja sille ennustetaan 15 % todennäköisyyttä tuottaa jatkossakin C-luokan purkauksia.

Alla oleva ennuste on todennäköisin, mutta tilanteessa on monia epävarmuustekijöitä, joten ennusteen tarkkuus ei ole kovin hyvä. Toteutunut tilanne voi olla aktiivisempi mutta myös vähäisempi ja havaitut revontulet sen mukaisesti joko aktiivisempia tai rauhallisempia ja himmeämpiä. Sääennusteet kuitenkin kertovat pilvisyystilanteen pysyttelevän muuttumattomana seuraavat kolme vuorokautta.

Yö 29./30. on rauhallinen. Kp- ja K-indeksi pysyttelevät matalissa lukemissa, joten revontulien mahdollisuus on vain Lapissa.

Yö 30./31. näyttäisi muodostuvan edellistä yötä aktiivisemmaksi. Kp-indeksin maksimilukema on suunnilleen K5 ja korkeidenleveyksien K-indeksin maksimi on K7, joka savutettaneen iltayön aikana. Jos ennuste toteutuu, koko maassa nähdään kirkkaita revontulia. Lapissa ja Pohjois-Suomessa revontulikruunun näkyminen ja revontulia eteläisellä taivaanosalla on mahdollista.

Yö 31./1. on myös aktiivinen. Korkeilla leveyksillä K-indeksi pysyttele vielä voimakkaan häiriötilan alueella ja illan pimetessä revontulia voidaan nähdä Lapin ja Pohjois-Suomen lisäksi Keski- ja Etelä-Suomessa. Yötä myöten tilanne kuitenkin rauhoittuu ja revontulien näkyminen siirtyy pohjoisemmaksi.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.