perjantai 15. lokakuuta 2021

Revontuliennuste 15. — 18.10.2021

Hieman tavallista aktiivisempi auringonpilkkuryhmä AR 2882 on kiertynyt jo Auringon länsireunalle, eikä enää voi mahdollisilla CME-purkauspilvillä vaikuttaa maapallon lähiavaruuden tilaan. Pilkkuryhmä tuotti muutaman C- ja jopa M-luokan flaren ja niihin liittyviä CME purkauksia, jotka puolestaan saivat aikaan magneettisen myrskyn maapalolla. Tähän liittyviä revontulia nähtiin Suomessakin 12. päivän iltana, vaikka sää oli pilvistä suuressa osassa maata. Taivaanvahtiin tuli kaikkiaan yksitoista revontulihavaintoa suurimmaksi osaksi Lapista ja Pohjois-Suomesta. Jyväskylä ja Tampere olivat ilmoitusten mukaan eteläisimmät paikat, joissa havaintoja tehtiin pilvien raoista. 

Tapio Sarpola © kuvasi näin hienot revontulet 12. lokakuuta kello 23 aikoihin Kemijärvellä.


Auringonpilkkuryhmien kiertyessä pois näkyvistä, muita pilkkuryhmiä ei tällä hetkellä Auringossa ole. Näin ollen revontulien näkyminen riippuu siitä, millaista aurinkotuulta maapallo kohtaa. Tänään kohdattavassa aurinkotuulessa on voimakas tiivistymisalue, jossa hiukkastiheys kohoaa noin nelinkertaiseksi tavanomaisesta. Tiivistymisalueen jälkipuoliskolla aurinkotuulen nopeus kasvaa jonkin verran. Tiivistymistä seuraa aurinkotuulen harva-alue, jossa on hieman kohonnut aurinkotuulen nopeus ja se on vallitseva tila tämän ennusteen loppuun asti.

Ennuste

Yö 15./16. aikana Kp-indeksi ja korkeiden leveyksien K-indeksi pysyttelevät matalissa lukemissa. Molemmat indeksit saavuttavat korkeimman lukeman 3 alkuillasta, jolloin illan pimetessä taivaalla voidaan nähdä revontulia Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Keski-Suomessa on pienimahdollisuus himmeille revontulille.

Yöt 16./17. ja 17./18. ovat rauhallisia. Indeksien lukemat ovat hyvin matalissa lukemissa (< 2), jolloin revontulien todennäköisyys on pieni Lapissa, mutta ei muualla. Lapissa mahdolliset revontulet ovat himmeitä ja hyvin rauhallisia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.