sunnuntai 24. lokakuuta 2021

Revontuliennuste 24. — 27.10.2021

Edellisessä ennusteessa kerroin auringonpilkkuluvusta ja sen arvioidusta kehittymisestä tulevaisuudessa. Auringonpilkkuluvun laskeminen on periaatteessa yksinkertainen asia: pilkkuryhmien määrä kerrotaan luvulla 10 ja saatuun lukuun lisätään yksittäisten pilkkujen kokonaismäärä. Jos Auringossa on ainoastaan yksi pilkku, niin silloin auringonpilkkuluku on 10 × 1 + 1 = 11. Jos pilkkuryhmiä on kaksi, toisessa on kaksi pilkkua ja toisessa yksi, niin silloin auringonpilkkuluku on 10 × 2 + (2+1) = 23 jne. Käytäntö voi kuitenkin olla hieman vaikeampaa. 

Mikä on kuvassa näkyneen päivän auringonpilkkuluku, sen voit selvittää laskemalla se tekstissä kerrotulla tavalla. Virallinen auringonpilkkuluku on 99, saatko tulokseksi enemmän vai vähemmän? Kuva © Kari A. Kuure.

Virallisessa laskennassa otetaan huomioon kunkin havaitsijan tilastollinen keskiarvo, jonka perusteella korjataan pitkän aikavälin tuloksia, sillä eri havaitsijoiden välillä on eroja havaittujen pilkkujen ja pilkkuryhmien määrien välillä. Korjauskerrointa pitää käyttää eri havaitsijoiden havaintoihin, vaikka havainnot olisi tehty aivan samalla laitteistolla. Erot havaintoihin syntyvät lähinnä pienten ja lyhytaikaisten poreiden ja pitkäaikaisempien pilkkujen välisestä rajan vedosta sekä havaintojen ajankohdasta, sään ja havaintopaikan olosuhteiden välisistä eroista johtuen. Ja tietysti käytetty laitteisto ja havaintomenetelmät vaikuttavat asiaan.

Korjauskertoimen laskemista voi kokeilla jokainen itse, laske auringonpilkkuluku omalla kaukoputkella noin 100× suurennuksella ja vertaa sitä viralliseen lukuun; muutaman havaintokerran perusteella voit jo yrittää laskea itsellesi omaa korjauskerrointa. Tarkempien kertoimien laskeminen eri seeing ja läpinäkyvyysolosuhteille vaatii jo hieman pitempiä havaintosarjoja.

Ennuste

Lähimmän kolmen vuorokauden aikana ei odoteta aurinkotuulessa tapahtuvan kovinkaan suuria muutoksia. Aivan ennustejakson lopulla maapallo kohtaa hieman tiheämpää aurinkotuulta, mutta se ei ehdi vaikuttamaan tulevien öiden avaruussääolosuhteisiin.

Yöt 24./25., 25./26. ja 26./27. muodostuvat hyvin rauhallisiksi. Molemmat indeksi ovat koko ennusteen ajan matalissa lukemissa (< 2), joten vain Pohjois-Lapissa on pienehkö mahdollisuus nähdä himmeitä revontulia. Muualla revontulet ovat epätodennäköisiä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.