maanantai 1. marraskuuta 2021

Revontuliennuste 1. – 4.11.2021

Parille viime vuorokaudelle ennustettu magneettinen myrsky jäi rauhattomuuden asteelle. Ennustettu CME-pilvi myöhästyi vain pari tuntia, mutta sen hiukkastiheys ja nopeus jäivät noin puoleen ennustetusta. Näin ollen indeksien lukemat jäivät myrskyrajan alapuolelle ja tietysti revontulet, jotka jäivät Suomessa pilvisyyden peittämiksi, olivat rauhallisia. Taivaanvahtiin tuli ainoastaan yksi havainto Vaasasta, jossa revontulista nähtiin vain aavistus pilvien läpi.

Magneettinen häiriötilanne alkaa olla rauhoittunut ja maapallo kohtaa tavallista aurinkotuulta tämän ennustejakson ajan. Aurinkotuulen nopeus on edelleen jonkin verran koholla, mutta WSA_ENLIL-ennusteen mukaan se on laskusuunnassa ja se saavuttaa normaalin ennusteen lopulla. Lähiavaruuden tila näkyy myös Kp- ja K-indeksien ennusteessa. Molemmat indeksit pysyttelevät matalissa lukemissa koko kolme vuorokautta.

Ennuste

Yö 1./2. tulee olemaan hyvin rauhallinen. K-indeksin maksimiarvo on 2, jolloin revontulia voitaneen nähdä sään salliessa vain Lapissa. Muualla revontulien todennäköisyys on lähes olematonta.

Yö 2./3. ja 3./4. tilanne jatkuu muuttumattomana. K-indeksi on edelleen matalassa K1 lukemassaan molempina öinä ja revontulien mahdollisuus Pohjois-Lapissa on pienehkö. Siellä niitä voi kuitenkin ajoittain näkyä, mutta ne ovat hyvin rauhallisia ja himmeitä. Muualla revontulia tuskin nähdään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.