maanantai 4. lokakuuta 2021

Pitkäaikainen revontuliennuste 4.10. — 30.10.2021

Revontulien esiintymistä ennustejaksolla voisi luonnehtia sanoilla ”normaali” tai ”rauhallinen”, sillä Auringossa ei ole avaruussäähän vaikuttavia pitkäaikaisia magneettisia rakenteita (so. korona-aukkoja). Vain 19.10. päivän aikana (ehkä 18/19. ja 19./20. öinä) Kp4 lukemaan kohoava häiriö tuo Keski-Suomen leveydellä asti näkyviä revontulia. 

Pitkäaikainen ennuste ei juurikaan reippaita revontulia ennusta. Joitakin havaintoja niistä voitaneen tehdä Keski-Suomen leveydeltä Lappiin ulottuvalla alueella lokakuun 19. päivän tienoilla. Kuva © Kari A. Kuure.

Auringonpilkkujakson edetessä korona-aukkojen merkitys revontulina näkyvien avaruussääolosuhteiden muokkaajana vähenee. Sen sijaan pilkkujakson aktiivisina kausina auringonpilkkuryhmien koolla ja aktiivisuudella on hallitseva merkitys avaruussään muodostumisessa. Pilkkuryhmien ja niiden kehittymien aktiiviseksi ei kuitenkaan ole ennustettavissa muutamaa vuorokautta pitemmälle ajalle. Tästä syystä yhdistän pitkäaikaisen ennusteen kolmen vuorokauden ennusteeseen siten, että alkuviikosta julkaistavan ennusteen yhteydessä julkaisen 27 vrk:n geomagneettisen ennustekaavion.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.