Revontulien esiintymistä ennustejaksolla voisi luonnehtia sanoilla ”normaali” tai ”rauhallinen”, sillä Auringossa ei ole avaruussäähän vaikuttavia pitkäaikaisia magneettisia rakenteita (so. korona-aukkoja). Vain 19.10. päivän aikana (ehkä 18/19. ja 19./20. öinä) Kp4 lukemaan kohoava häiriö tuo Keski-Suomen leveydellä asti näkyviä revontulia.
Auringonpilkkujakson edetessä korona-aukkojen merkitys revontulina näkyvien avaruussääolosuhteiden muokkaajana vähenee. Sen sijaan pilkkujakson aktiivisina kausina auringonpilkkuryhmien koolla ja aktiivisuudella on hallitseva merkitys avaruussään muodostumisessa. Pilkkuryhmien ja niiden kehittymien aktiiviseksi ei kuitenkaan ole ennustettavissa muutamaa vuorokautta pitemmälle ajalle. Tästä syystä yhdistän pitkäaikaisen ennusteen kolmen vuorokauden ennusteeseen siten, että alkuviikosta julkaistavan ennusteen yhteydessä julkaisen 27 vrk:n geomagneettisen ennustekaavion.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.