maanantai 18. lokakuuta 2021

Revontuliennuste 18. — 21.10.2021

Eilen illalla Potsdamin Kp-indeksi kohosi lukemaan 4- kello 18 — 21 UTC aikaa. Tämä oli sen verran korkea arvo, että Tampereen horisontissa nähtiin kohtuullisen mukavia revontulia: vyö, kaari ja hieman säteiden muodostumista. Ajoittain reposet olivat kirkkaita.

Revontulia 17.10.2021 kello 21.48.59. Kuva © Kari A. Kuure / Tampereen Ursa ry.


WSA-ENLIL-ennusteen mukaan maapallo kohtasi heikon aurinkotuulen tiivistymän kello 18 UTC aikaan. Ilmeisesti muutkin revontulien näkymiseen vaikuttavat tekijät olivat juuri oikeassa asennossa, jotta revontulet olivat mahdollisia. Myrsky indeksi oli laskenut koko iltapäivän ja kello 18 UTC aikaan se painui jo -30 nT tasolle ja jatkoi laskuaan. Tätä kirjoittaessani se on jo lukemassa -48 nT, eli melko lähellä kohtalaisen magneettisen myrskyn rajaa (-50 nT). Ennustettu myrskyindeksi ei enää tässä laske, joten tämä tilanne näyttäisi tällä erää rauhoittuvan.

Auringon eteläiselle pallonpuoliskolle on ilmaantunut pilkkualue, joka kiersi Auringon ja on nyt palannut näkyville. Sen aikaisempi tunnus oli AR 2877 ja se saa uuden tunnuksen (AR 2886?) lähitunteina.


Ennuste

Yöt 18./19., 19./20. ja 20./21. ovat kaikki rauhallisia. Korkeiden leveyksien K-indeksi pysyttelee lukemissa 1 — 3, jolloin revontulien mahdollisuus Lapissa ja Pohjois- Suomessa on hyvä, Keski-Suomessa kohtuullinen mutta sitä etelämpänä vain pieni. Ensimmäinen yö on illasta alkaen kaikkien aktiivisin ja jälkimmäiset yöt ovat tasaisen rauhallisia.

Jos revontulia näkyy, kirkas kuutamo voi vaikeuttaa niiden näkymistä, vaikka Kuu ei kovin korkealle taivaalle nousekaan.

Pitkäaikainen geomagneettinen ennuste ei osoita magneettisen myrskyn mahdollisuutta seuraavalle neljälle viikolle. Kuva © Kari A. Kuure.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.