torstai 21. lokakuuta 2021

Revontuliennuste 21. — 24.10.2021

Syyskuussa auringonpilkkuluvuksi muodostui alustavasti 51,5. Edellisen kerran tässä luvussa oltiin toukokuussa 2016 ja edellisen auringonpilkkujakson 24 nousuvaiheessa helmikuussa 2011 (lukema 48,3). Edellinen jakso kehittyi nopeasti ja jo marraskuussa samana vuonna saavutettiin lukema 139,1, vaikka varsinainen maksimi saavutettiin helmikuussa 2014, lukeman ollessa 146,1. 

Tapio Sarpolan © 28. syyskuuta Kemijärvellä ottama kuva revontulista.


Auringonpilkkujaksot eivät kuitenkaan ole aikaisemman toistoa, vaan hyvinkin yksilöllisiä, joten nykyisen jakson käyttäytymistä emme historian perusteella pysty päättelemään ainakaan tarkasti. Ennustemenetelmiä on useita ja ne antavat erilaisia tuloksia. ”Virallisen” ennusteen mukaan nykyisen jakson 25 maksimi saavutettaisiin elokuussa 2025 (115). Parikuukautta sitten kuitenkin julkaistiin tutkimus, jonka mukaan maksimi saavutettaisiin noin puolta vuotta aikaisemmin.

”Virallisen ennusteen” lisäksi on pari muutakin ennustetta, jotka tosin eivät edes yritä ennakoida maksimia, vaan tyytyvät arvioimaan tilannetta vain vuoden verran eteenpäin. Vakiokäyrämenetelmällä syyskuussa 2022 oltaisiin lukemassa 66 ja yhdistetyllä menetelmällä oltaisiin luvussa 106. Virallisen ennusteen mukaan vuoden päästä oltaisiin luvussa 51,6 eli samassa mikä jo muodostui tämän vuoden syyskuun auringonpilkkuluvuksi.

Ennuste

Auringossa on eteläisellä pallonpuoliskolla yhdestä pilkusta muodostunut pilkkuryhmä (AR 2886), joka siis säilynyt edelliseltä kierrokselta ja tunnettiin silloin tunnuksella AR 2877. Tunnuksen muuttuminen johtuu käytännöstä, jonka mukaan jokainen uusi tai näkyviin tullut pilkkuryhmä saa uuden tunnuksen riippumatta ryhmän historiasta. Tämä pilkkuryhmä on hyvin rauhallinen ja sille ennustetaan vain 5 % todennäköisyyttä tuottaa C-luokan flare.

Aurinkotuulen tiheys on alle 10 p/cm3 tuulen nopeus noin 550 km/s. Odotetavissa ei ole suurempia muutoksia vallitsevaan tilanteeseen, joten magneettisia myrskyjä ei ole odotettavissa.

Yöt 21./22., 22./23. ja 23./24. tulevat olemaan rauhallisia. Kp- ja korkeiden leveyksien K-indeksit pysyttelevät matalissa lukemissa (yöaikaan 2—1), jolloin revontulia voitaneen nähdä lähinnä Pohjois-Lapissa. Sielläkin ne ovat hyvin rauhallisia ja himmeitä vöitä tai ajoittain rauhallisia kaaria. Etelä-Lapissa revontulien näkymisen todennäköisyys on pieni ja Pohjois-Suomessa niitä tuskin nähdään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.