tiistai 12. lokakuuta 2021

Revontuliennuste 12. — 15.10.2021

Space Weather Prediction Center (SWPC) on juuri antanut G1-luokan myrskyvaroituksen.

Ennustettu CME-pilven kohtaaminen näyttää tapahtuneen tänään kello 1.45 UTC aikaa, jolloin mitattu aurinkotuulennopeus kohosi hyvin nopeasti lukemasta 368 km/s lukemaan 486 km/s. Samaan aikaan hiukkastiheys kohosi 6:sta yli 20 hiukkaseen kuutiosenttimetrissä ja on vielä sen jälkeen kohonnut tätä kirjoittaessani yli 30 hiukkaseen kuutiosenttimetrissä. Lähitunteina hiukkastiheys näyttäisi (satelliittimittausten mukaan) laskevan alle 20 hiukkaseen.

Planeettojen välisen avaruuden magneettikentän voimakkuus myös kasvoi noin 6:sta noin 15 nT ja sen Bz-komponentti käväisi lukemassa -16 nT. Juuri tällä hetkellä kentän suunta on muutama nanoTesla pohjoiseen, mutta se kääntyy uudelleen etelään ja voimakkuus on noin -10nT.

Myrskyindeksi (virallisesti Disturbance Storm Time -indeksi) on sekin kääntynyt etelään ja on nyt noin -80 nT. Lähimmän tunnin aikana se putoaa vielä enemmän ja saavuttanee -100 nT suunnilleen tämä ennusteen ilmestyessä.

Kp-indeksi on tällä hetkellä Kp5 lukemassa (Potsdam Kp-indeksi on lukemassa 4) ja indeksien odotetaan pysyttelevän näissä lukemissa iltaan saakka. Korkeiden leveyksien K-indeksi saavuttanee lukeman K6 heti puolenpäivän jälkeen, jonka jälkeen sekin putoaa ja illan pimetessä ollaan jo tavanomaisissa pienissä lukemissa. Yö kuluu sitten hyvin rauhallisesti, kunnes huomenna K-indeksi kohoaa ja jälleen puolenpäivän jälkeen saavuttanee K5 ja Kp4 lukemat. Tämän jälkeen avaruussää rauhoittuu tavanomaiseen tilaan ja indeksit pysyttelevät matalissa lukemissa.

Ennuste

Yö 12./13. voi olla aktiivinen, revontulia voi esiintyä koko Suomessa, joskin aivan etelärannikolla revontulien todennäköisyys ei ole kovinkaan suuri. Varmimmin revontulia voitaneen nähdä Keski-Suomesta Lappiin.

Yöt 13./14 ja 14./15
. ovat jo selvästi rauhallisempi kuin ensimmäinen yö. Revontuli voidaan odottaa näkyvän Pohjois-Suomesta Lappiin, etelämpänä revontulien mahdollisuus on hyvin pieni. 

Geomagneettinen ennuste. Kuva © Kari A. Kuure.

Noin viikon kuluttua 19.10. tienoilla on mahdollisuus jonkinlaisiin revontulien esiintymisiin. Silloin Etelä-Suomesta Lappiin alueella voitaneen nähdä suhteellisen rauhallisia revontulia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.