tiistai 5. lokakuuta 2021

Revontuliennuste 5. — 8.10.2021

Auringossa on kaksi pilkkuryhmää, joista AR 2882 on hiljattain kiertynyt näkyviin pohjoisella pallonpuoliskolla. Sen magneettinen luokitus alfa, eli se on mahdollisimman yksinkertainen, käytännössä vain yhdestä pilkusta muodostuva pilkkuryhmä. Pilkkuryhmän koko on kuitenkin yllättävän suuri, peräti 250 ppm, ja sille ennustetaan noin 10 % todennäköisyyttä tuottaa C-luokan flarepurkaus. Voimakkaampien purkausten todennäköisyys on kuitenkin hyvin matala. 

Lappiin on ennustettu rauhallista revontulitoimintaa. Kuva © Tapio Sarpola.


Jos pilkkuryhmän kehitys noudattelee tavanomaista, niin lähivuorokausina se saa läheisyyteensä useampia pienempiä pilkkuja ja sen magneettinen luokitus muuttuu beetaksi. Tällöin C-luokan purkausten todennäköisyys kasvaa ja ehkä näemme myös CME-pilvien muodostumisia. Seurataan tilanteen kehittymistä.

Ennuste

Kolmen seuraavan yön revontuliennuste kertoo rauhallisesta tilanteesta, jossa ei ole odotetavissa äkillisiä muutoksia. Kp-indeksi pysyttelee lukemissa 2 — 3 ja korkeiden leveyksien K-indeksi on samoilla linjoilla. Näin ollen revontulet ovat mahdollisia Pohjois-Suomesta Lappiin. Jos ja kun niitä näkyy, niin revontulet ovat hyvin rauhallisia, heikkoa säteiden muodostumista voidaan nähdä Lapissa ja Pohjois-Lapissa sen lisäksi jossain määrin revontulikaaren poimuttumista.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.