torstai 1. huhtikuuta 2021

Revontuliennuste 1. – 4.4.2021

Maapallon kohtaama aurinkotuuli on jonkin verran tiivistynyt ja se vaihtuu harventuneeseen ja samalla nopeaan aurinkotuuleen ehkä vuorokauden kuluttua. Samaan aikaan nopean ja hitaan aurinkotuulen raja on maapallon läheisyydessä, joten rajaan liittyviä magneettisilla häiriöillä voi olla oma vaikutuksensa magneettikenttään. Niiden ei kuitenkaan odoteta merkittävästi vaikuttavan lähiavaruuden avaruussäähän. 

Aurinko muutaman vuorokauden takaa. Pinnalla on näkyvissä hyvin pieni aktiivinen alue, jossa on kaksi pilkkua (katso tarkasti, kyllä ne siellä ovat!). Pilkkujen koko on tässä vaiheessa jo alle 10 miljoonasosaa ja ne katosikin heti kohta tämän kuvan ottamisen jälkeen. Kuva © Kari A. Kuure.

Ennuste

Yöt 1./2., 2./3. ja 3./4. Sekä planetaarinen K-indeksi (Kp) että korkeiden leveyksien K-indeksi pysyttelevät koko ennustekauden ajan matalissa lukemissa, molempien indeksien lukemat jäävät alle kahden. Näin ollen revontulia voidaan odottaa ainoastaan Lapissa, ehkä jopa vain Pohjois-Lapissa. Sielläkin ne ovat himmeitä, mutta onneksi kuutamo ei enää juurikaan häiritse havaintoja ainakaan ilta-aikaan.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.