maanantai 26. huhtikuuta 2021

Pitkäaikainen revontuliennuste 26.4. – 22.5.2021

Auringossa on ollut aktiivista toimintaa viime päivinä. Aivan revontuliin asti se ei aina ole kiihtynyt (vaikka niitäkin on nähty jonkin verran) mutta ”merkit” ovat hyvät vaikkapa ensi syksyä ajatellen. 

Viikko 19 muodostuu mielenkiintoiseksi, vaikka mitään takeita revontulien näkymisestä ei voikkaan antaa. Kuva © Kari A. Kuure.


Viikko 17 (26.4. – 2.5.)
näyttäisi muodostuvan hyvin rauhalliseksi. Viikon alkuun ja loppuun ajoittuu Kp4-lukemat ja tässä välissä ollaankin sitten hyvin matalissa indeksin arvoissa. Suomessa näkyviä revontulia ei siis ole odotettavissa

Viikko 18 (3. – 9.5.)
muodostunee edellisen viikon kaltaiseksi: revontulien mahdollisuus on hyvin pieni ja jos niitä kehittyy, niiden näkyvyys on heikkoa.

Viikko 19 (10. – 16.5.)
on ehdottomasti mielenkiintoisin tämän ennustejakson aikana. Viikon edetessä Kp-indeksin lukemat kohoavat päivä päivältä ja torstaina ja perjantain ollaan jo myrskylukemissa. Vaikka nämä lukemat saavutettaisiinkin yöaikaan, vaalea taivas kalventaa mahdollisten revontulien näkymistä. Ainoastaan etelärannikolla on mahdollisuus nähdä revontulia.

Viikko 20 (17. – 23.5.) meneekin sitten hieman epävakaissa merkeissä mutta näkyviksi revontuliksi tilanne ei kuitenkaan kehity edes etelärannikolla. Tällä viikolla on myös täysikuu mutta se ei juurikaan horisontista kovin korkealle nouse.

---

Tämä olikin viimeisin pitkäaikainen revontuliennuste tälle keväälle. Ennusteiden julkaisua jatketaan jälleen syksyllä, aloitusajankohta riippuu hieman lähiavaruuden ja magneettikentän tilasta elokuussa. Kolmen vuorokauden revontuliennusteita jatketaan vielä tämä viikko, mutta esimerkiksi viikon 19 mahdolliset magneettiset myrskyt voivat antaa aihetta lyhyiden ennusteiden ja revontulivaroitusten julkaisemiseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.