tiistai 13. huhtikuuta 2021

Revontuliennuste 13. – 16.4.2021

Eilisen päivän aikana Auringon eteläiselle pallonpuoliskolle syntyi uusi auringonpilkkuryhmä AR 2814. Se on kooltaan pieni, vain 10 miljoonasosaa, ja sen magneettinen luokitus on beeta. Revontulien kannalta ryhmän tekee mielenkiintoiseksi sen asema Auringon pinnalla, sillä se alkaa olla näinä päivinä sellaisessa paikassa, josta se voi vaikuttaa maapallon lähiavaruuden avaruussäähän. Toistaiseksi se on hyvin rauhallinen, C-luokan flarepurkaukselle lasketaan noin 15 % todennäköisyys.

Maapallon kohtaaman aurinkotuulen hiukkastiheys on kasvussa lähimmän vuorokauden ajan. Sitä seuraa pari vuorokautta kestävä lasku. Vaihtelu ei ole suuren suurta, vain muutaman hiukkasen verran kuutio senttimetrissä. Aurinkotuulen nopeudessa vaihtelu on vieläkin vähäisempää.

Maapallon eteläpuolella nopean ja maapallon kohtaaman hitaan aurinkotuulen raja on lähestymässä. Virtaustausten väliseen rajaan liittyy aina mahdollisuus magneettisten häiriöiden kehittyminen maapallon magneettikenttään, mutta ne ovat todennäköisiä vasta 17.4. aikana.

Ennuste


Yöt 13./14., 14./15. ja 15./16.
ovat kaikki suhteellisen rauhallisia. Kp-indeksi ja korkeiden leveyksien K-indeksit pysyttelevät matalissa lukemissa (1 – 3), korkeimmat lukemat saavutetaan päiväaikaan. Näin ollen yötaivaalle ei juurikaan revontulia ole odotettavissa kuin korkeintaan Lapissa ja sielläkin Pohjois-Lapissa todennäköisimmin. Pohjois-Lapin yöt ovat kuitenkin jo hämäriä (astronominen hämärä päättyi 10.4.), joten vain kirkkaimmat revontulet voivat näkyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.