sunnuntai 25. huhtikuuta 2021

Revontuliennuste 25. – 28.4.2021

Magneettinenmyrskyvaroitus annettiin toissa päivänä ja se koskee useampia vuorokausia. Tämä tilanne on edelleen päällä ja Potsdamin Kp-indeksi kohosikin lukemaan Kp5- eilen aamuyöstä. Se ei merkittäviä revontulia saanut ainakaan täällä Pohjois-Euroopassa. Eilen SpaceWeather.com sivustolla arvioitiin, että odotettu CME-pilvi olisi ollut ennustettua nopeampi ja törmännyt maapallon magneettikenttään kello 01.20 (Suomen aikaa) viime yönä, joka selittäisi havaitun (Potsdamin) indeksiluvun kohoamisen. 

Tämä kuva ei näytä aivan tavalliselta kuvalta Auringosta, sillä se on otettu lähi-uv-valossa Ca-K-aallonpituudella. Tällä aallonpituudella aktiiviset alueet tulevat näkyviin, myös ne, joissa pilkkuja ei ole. Mitä laajempi ja kirkkaampi aktiivinen alue on sitä todennäköisemmin alueella tapahtuu ennemmin tai myöhemmin flarepurkauksia ja mahdollisesti niiden aikaansaamia CME-pilviä poistuu avaruuteen. Kuva © Kari A. Kuure.


Jos arvio CME-pilven törmäyksestä pitäisi paikkansa, se tarkoittaisi, että CME-pilven arvioitu nopeus (n. 750 km/s) olisi väärin laskettu ja todellinen nopeus olisi reilusti yli 1 000 km/s. Olen skeptinen tämän asian suhteen ja luultavimmin voimakkaan häiriön aiheuttaja oli hitaan ja nopeamman aurinkotuulen rajavyöhykkeen osumisesta maapallon magneettikenttään, joka oli nähtävissä jo aikaisemmissa ennusteissa.

Ennuste

Myrskyvaroitus koski hieman voimakkaampaan ilmiötä, sillä CME-pilven arvioidaan hipaisevan meitä ensiyönä Suomen aikaa. Aurinkotuulen hiukkastiheys kohoa ja tällä kertaa myös nopeudessa on havaittavissa pientä kasvua. Nämä tekijät vaikuttavat siihen, että Kp- ja korkeiden leveyksien K-indeksi kohoavat myrskylukemiin. Tämä tosin tapahtuu suurimmaksi osaksi iltapäivällä Suomen aikaa mutta jatkuu myös iltayöhön. Sen jälkeen ennusteessa tapahtuu indeksien nopea putoaminen lukemaan 3.

Yö 25./26. voi olla illasta alkaen rauhatonta ja Pohjois- ja Keski-Suomessa voidaan nähdä revontulia heti kun on riittävän hämärää. Tilanne kuitenkin rauhoittuu yön edetessä ja aamupuoli yöstä on rauhallinen.

Yö 26./27. edellisen yön tilanne toistuu. Indeksit ovat punaisella päiväaikaan mutta tilanne on ohi jo alkuiltaan mennessä ja revontulia tuskin nähdään millään leveyksillä.

Yö 27./28. onkin sitten jo hyvin rauhallinen. Molemmat indeksit pysyttelevät matalissa lukemissa, joten näkyviä revontulia tuskin ilmaantuu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.