keskiviikko 28. huhtikuuta 2021

Revontuliennuste 28.4. – 1.5.2021

Auringossa on kolme pilkkuryhmää, mielenkiintoisesti melkein toisissaan kiinni. Tosin nämä pilkkuryhmät ovat pienipilkkuisia ja pilkkujen määrä on vähäinen, auringonpilkkuluku on 54 ja se on laskemassa. Pilkkuryhmien aktiivisuus on myös vähäistä, joten odotettavissa ei ole flarepurkausten aiheuttamia revontulia lähivuorokausina. 

Auringon reunalla näkyvät prominenssit ovat olleet viimeaikoina vähäisiä niin määrältään kuin kooltaankin. Kuva © Kari A. Kuure.


Auringon ekvaattorin pohjoispuolella on hajanainen korona-aukko, mutta sen mahdollisuus aiheuttaa voimakas häiriötila maapallon magneettikenttään on vähäinen. Korona-aukon vaikutus alkaakin tuntua vasta tämän ennustejakson viimeisinä tunteina, jolloin aurinkotuulen hiukkastiheys putoaa ja nopeus kasvaa huomattavasti.

Ennuste

Yöt 28./29., 29./30. ja 30./1. ovat kaikki hyvin rauhallisia. Niin Kp- kuin korkeidenleveyksien K-indeksit pysyttelevät hyvin matalissa lukemissa (~1), joten revontulien mahdollisuus on käytännössä olematon. Täysikuun läheisyys, vaikka Kuu ei kovin korkealle taivaalle nousekaan, on vielä omiaan heikentämään revontulien näkyvyyttä ainakin osan aikaa yöstä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.