maanantai 12. huhtikuuta 2021

Pitkäaikainen revontuliennuste 12.4. – 8.5.2021

Jo puolisentoista vuotta kestäneestä uudesta auringonpilkkujaksosta huolimatta Auringon aktiivisuus on ollut hyvin vähäistä. Tällä hetkellä noin 40 % vuoden vuorokausista on ollut pilkuttomia. Tässä vaiheessa vuotta luku ei vielä kerro koko vuoden pilkuttomista vuorokausista mitään, mutta vuorokausien määrä alkaa olla sitä luokkaa, joka saavutettiin koko vuonna 2010, joka oli toinen vuosi edellisen minimin jälkeen. Mitään päätelmiä jakson 25 voimakkuudesta ei vielä voida vetää. Viralliset ennusteet kertovat tämän jakson olevan edellisen kaltainen, mutta epäilys ennusteen toteutumisesta alkaa hiljalleen itää.

Yön pimeys väistyy Tampereellakin muutaman vuorokauden kuluttua. Revontulia kuitenkin voi vielä bongata toukokuun ensimmäiselle viikolle, jolloin astronominen hämärä päättyy. Lapissa astronominen hämärä päättyy tämän viikon lopulla ja Pohjois-Suomessa tämän kuukauden viimeisellä viikolla. Astronomisen hämärän päättyminen ei ole raja revontulien näkymiselle, mutta nauttisessa hämärässä revontulien tulisi olla kirkkaita näkyäkseen. Käytännössä revontulikausi siis päättyy viimeistään nauttisten hämäräöiden päättyessä.

Katso hämärien määritelmät Ursan sivuilta.

 

Revontulet ovat mahdollisia joinakin öinä ennustejakson aikana, mutta toteutuuko ennuste, se riippuu liian monesta eri tekijästä, jotta edes jonkinlainen varmuus revontulien näkymisestä olisi olemassa. Kuva © Kari A. Kuure.

 

Ennuste

Viikko 15 (12. –18.4.) Loppuviikosta koettaneen kauden mahdollisesti ainoa magneettinen myrsky. Tämä ei välttämättä kuitenkaan toteudu, sillä sen aiheuttaja on maapallon kohtaaman nopean ja hitaan aurinkotuulen raja-alue ja siihen liittyvät magneettiset häiriöt. Häiriöt voivat jäädä lyhytaikaisiksi ja niihin liittyvät revontulet jäävät himmeiksi ja lyhyiksi tuikahduksiksi.

Viikot 16 – 18 muodostuvat rauhallisiksi. Kp-indeksin ennusteen mukaan Kp4 lukema on näiden viikkojen aikana voimakkaimmat häiriötilat maapallon magneettikenttään. Nämä häiriöt ovat episodimaisia lyhyitä ja niiden ajoittumisesta vuorokauden aikoihin on epävarmaa. Luultavasti ne sijoittuvat Suomen aikaan päivälle, joten revontulien näkymiseen ne eivät juuri vaikuta, ei edes Lapissa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.