perjantai 16. huhtikuuta 2021

Revontuliennuste 16. – 19.4.2021

Lähivuorokausina ollaan mielenkiintoisessa tilanteessa, sillä maapallon kohtaamassa aurinkotuulessa tapahtuu merkittävä muutos. Muutos johtuu nopean ja hitaamman aurinkotuulen rajan läpäisystä, jolloin maapallon magneettikenttään syntyy häiriötila, joka voi saavuttaa G1-magneettisen myrskyn voimakkuuden. Tavallisesti tämän tyyppinen myrsky kehittyy CME-pilven kohtaamisesta mutta nyt ei ole siitä kysymys, vaan Auringon etelänapa-alueen nopeammasta aurinkotuulesta, jonka vaikutuspiiriin maapallo joutuu. 

Auringon toiminta näkyy usein selvimmin prominenssien esiintyvyydessä. Tässä kuvassa näkyy pari heikkoa prominessia mutta siinä ne sitten olivatkin. Kuva © Kari A. Kuure.Ennuste

Yö 16./17. on vielä rauhallinen, vaikka Kp-indeksin ennustetaankin kohoavan lukemaan 5. Korkeiden leveyksien K-indeksi pysyttelee kuitenkin matalammassa K4-lukemassa, joka mahdollistaa revontulien näkymisen Keski- ja mahdollisesti Etelä-Suomessa, tosin vasta aamuhämärän aikaan. Luonnollisesti, jos revontulet ovat riittävän kirkkaitta ne näkyvät Pohjois-Suomesta Lappiin ja mahdollisesti koko yön ajan.

Yö 17./18. Kp-indeksin ennustetaan kohoavan lukemaan 5 aamuyöstä. K-indeksi puolestaan saavuttaa K5-lukeman jo iltapäivällä mutta laskee lukemaan K2 iltapäivän kuluessa mutta nousee illan ja yön aikana lukemaan K4. Kp- ja K-indeksin erilainen käyttäytyminen johtuu osaltaan maapallon magneettikentän reagoinnista aurinkotuulen aiheuttamaan dynaamiseen paineeseen, jolloin paineena kasvaessa magnetopausi siirtyy lähemmäksi kohti Maata. Tämä tuntuu voimakkaimmin korkeilla leveysasteilla.

Revontulia voi olla näkyvissä hieman samaan tapaan kuin edellisenä yönä. Keski- ja ehkä Etelä-Suomessa revontulet ovat mahdollisia lähinnä aamuyöstä mutta pohjoisempana niitä voi näkyä koko yön ajan, tosin ei varmastikaan yhtäjaksoisesti.

Yö 18./19. kuluukin sitten nopeamman mutta hiukkastiheydeltään harvemman aurinkotuulen vaikutusalueella. Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan Kp3, jolloin toteutuessaan se tarjoaa mahdollisuuden revontulien näkymiseen Pohjois-Suomesta Lappiin alueelle. Ovatko revontulet sitten riittävän kirkkaita näkyäkseen vaalenevalla yötaivaalla onkin sitten toinen juttu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.