maanantai 5. huhtikuuta 2021

Pitkäaikainen revontuliennuste 5.4. – 1.5.2021

Ennustejakso näyttää muodostuvan hyvin rauhalliseksi. Ennustejakson kuluessa pimeät yöt päättyvät lähes koko Suomen alueella ja etelärannikollakin yön pimeys on jo vain muutaman tunnin mittainen. Yötaivaan vaaleus estää himmeimpien revontulien näkymisen mutta kirkkaammat erottuvat vielä hyvin. Utsjoella (Pohjois-Lappi) pimeät yöt päättyvät aivan muutaman vuorokauden kuluttua, Oulussa (Pohjois-Suomi) yön pimeyttä jatkuu aina 21.4. asti ja Helsingissä (etelärannikko) pimeys päättyy 9. toukokuuta. 

Ennusteeseen sisältyy vain yksi yö, jolloin revontulien ennustetaan olevan mahdollisia koko maassa. Kuva © Kari A. Kuure.Ennuste

Viikko 14 (5. – 11.4.) on hyvin rauhallinen koko maassa. Kp-indeksi pysyttelee matalissa lukemissa, joten jonkinlainen mahdollisuus revontulille on Lapissa. Muualla revontulien mahdollisuus on hyvin vähäinen.

Viikko 15 (12. – 18.4.) on alkuun hyvin rauhallinen. Perjantaina 16.4. Kp-indeksin ennustetaan kohoavan lukemaan 5. Nousu tapahtuu hyvin nopeasti, joten yö 16./17. voi olla revontuliyö koko maassa. Vielä seuraavanakin yönä voi olla jonkinlaiset mahdollisuudet nähdä revontulia Pohjois-Suomessa. Tuollainen hyvin nopea nousu myrskylukemiin ei oikein tunnu todennäköiseltä, varsinkin kun Auringon mahdollisia CME-purkauksia ei voida mitenkään ennustaa. Näin ollen en pidättäisi hengitystä tämän myrskyn suhteen.

Viikko 16 (19. – 25.4.) on jälleen rauhallista aikaa. Kp-indeksin odotetaan vaihtelevan lukemien 3 ja 2 välillä, jolloin vain Pohjois-Suomesta Lappiin on edes jonkinlaiset mahdollisuudet revontulille. Kuu lähestyy täysikuuta, joten kirkas kuutamo voi häiritä loppuviikosta mahdollisia havaintoja.

Viikko 17 (26.4. – 2.5.)
on hyvin rauhallinen ja revontulia tuskin nähdään edes pohjoisessa. Kuu on lähellä täysikuuta mutta näkyy hyvin matalalla eteläisellä taivaalla. Näin ollen sen vaikutus revontulien näkyvyyteen on vähäistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.