tiistai 23. helmikuuta 2021

Revontuliennuste 23. – 26.2.2021

Auringosta tapahtui 20 ja 21 päivinä pienehköt koronan massapurkaukset. Purkausten pääsuunnat eivät kuitenkaan olleet kohti Maata. Jälkimmäinen purkauksista laajenee siten, että sen kärki hipaisee maapallon magneettikenttää vielä lähimmän vuorokauden aikana. Sen vaikutukset jäävät lyhytaikaiseksi, joskin suhteellisen näyttäviksi revontuliksi.

Ennuste

Yö 23./24. Kp-indeksi on koko yön lukemassa 5. Korkeiden leveyksien K-indeksi kohonnee alkuillasta lukemaan 5, joka on G1 tason myrskylukema. Huippunsa K-indeksi saavuttaa jo heti illan pimentyessä, joten revontuliakin pitäisi silloin näkyä. Jos myrsky saavuttaa ennustetun voimakkuuden, revontulet ovat mahdollisia etelärannikkoa myöten. 

Myrsky laantuu hyvin nopeasti, aamuyön kuluessa oltaneen normaalitilanteessa (K3). K-indeksi kuitenkin lähtee uudelleen nousuun ja vielä aamun aikana se saavuttaneen lukeman 4. Toisin sanoen vielä aamuhämärissäkin Keski-Suomen leveydellä on mahdollista nähdä revontulia. Valitettavasti kirkas kuutamo latistaa revontulien näyttävyyttä.

Yöt 24./25. ja 25./26. ovat sitten hyvin rauhallisia. Kp-indeksi ja korkeiden leveyksien K-indeksi pysyttelevät lukemien 1 – 3 välillä, jolloin Lapissa ja Pohjois-Suomessa on kohtuullisen hyvä mahdollisuus nähdä revontulia. Edelleen kirkas kuutamo heikentää revontulien näyttävyyttä.

Viikko 9. Maaliskuun 1 päivänä Kp-indeksin odotetaan kohoavan myrskylukemiin. Lukemat kuitenkin laskevat viimeistään keskiviikkoon mennessä tavanomaiselle tasolle. Revontulet ovat siis mahdollisia koko maassa viikon alkaessa parina yönä. Loppuviikko sitten sujuukin siten, että vain Lapissa on mahdollisuus nähdä revontulia. Kuutamo on edelleen kirkas, mutta Kuun nousuaika siirtyy myöhemmäksi yö yöltä, joten sen vaikutus revontulien näyttävyyteen alkuillasta ja yöstä alkaa heiketä.

Viikko 10 on aluksi hyvin rauhallinen. Vain Lapissa tai ehkä vain Pohjois-Lapissa revontulet ovat mahdollisia. Loppuviikosta magneettikentän rauhattomuus kasvaa ja Pohjois-Suomen leveyksillä revontulet ovat jälleen mahdollisia. Kuu on kapeneva sirppi -vaiheessa, joten se ei enää häiritse revontulien havaitsemista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.