lauantai 20. helmikuuta 2021

Revontuliennuste 20. – 23.2.2021

Auringon eteläisellä pallonpuoliskolla on ekvaattorille ulottuva korona-aukko, joka on aiheuttanut magneettisen häiriön maapallon magneettikenttään. Kp-indeksi on tätä kirjoittaessani lukemassa 4 ja IMF kentän Bz-suunta on vaihdellut voimakkaasti etelän ja pohjoisen välillä koko yön. Häiriö voi jopa varhaisaamun tunteina kehittyä pieneksi myrskyksi, sillä ennusteessa on Kp-indeksin kohoavan vielä lukemaan 5.

Ennuste

Magneettisen myrskyn odotetaan kuitenkin laantuvan aamupäivän aikana ja Kp-indeksi asettuu arvoon 3 ja korkeiden leveyksien K-indeksin lukema ennustetaan arvoa 4 päivän ajaksi.

Yö 20./21. Kp-indeksin ja K-indeksin lukemat pysyttelevät maltillisissa 2 – 4 välillä, joten revontulia voitaneen nähdä Lapin lisäksi ainakin Pohjois-Suomessa. Keski-Suomessa revontulien todennäköisyys pienehkö mutta ei kuitenkaan aivan olematon. Eteläisessä Suomessa revontulia tuskin nähdään.

Yöt 21./22. ja 22./23. ovat sitten jonkin verran rauhallisempia. Kp-indeksi ja korkeiden leveyksien K-indeksi pysyttelevät matalissa lukemissa öiden aikana. Päivällä lukemat ovat enintään arvossa 3 mutta yö aikana ne putoavat lukemaan 2. Rauhallisia revontulia voitaneen nähdä Pohjois-Suomen leveydellä mutta etelämpänä niiden todennäköisyys on hyvin pieni.

Viikko 8. Lappiin matkustaneille hiihtolomalaisille revontulet voisivat tuoda aivan erilaisen elämyksen kuin Etelä-Suomessa. Valitettavasti ensiviikon aikana ennustettu Kp-indeksi pysyttelee lukemassa 2, joten Lapissa on mahdollista nähdä vain himmeitä ja rauhallisia revontulia tällä viikolla. Lisäksi Kuu on lähestymässä täysikuuta (27.2.) joten kirkas kuutamo voi himmentää revontulien näyttävyyttä merkittävästi.

Viikko 9. Viikko alkaa tämänhetkisen ennusteen mukaan magneettisella myrskyllä. Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 5 heti maanantaina. Sen jälkeen tilanne rauhoittuu ja viikon puolivälissä ollaan jo lukemassa 2. Tällä viikolla Lapissa siis on hyvä mahdollisuus nähdä revontulia, joskin edelleen kirkas kuutamo heikentää revontulien näyttävyyttä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.