maanantai 1. helmikuuta 2021

Pitkäaikainen revontuliennuste 1. – 27.2.2021

Tämän viikon pitkäaikaisessa geomagneettisessa ennusteessa on pari ajankohtaa, jolloin saattaa olla hyväkin mahdollisuus nähdä revontulia. Ennusteen loppupuolella maaliskuussa tapahtuvaan kevätpäiväntasaukseen liittyvä revontuliherkkyys voi jo hieman vaikuttaa revontulien näkymiseen.

Ennusteeseen sisältyy pari ajankohtaa, jolloin revontulibongaajien tulisi olla valmiina yölliselle maastoreissulle. Kaavio © Kari A. Kuure.

Tälle päivälle ennustettu Kp-indeksin arvo 5 johtunee aurinkotuulen dynaamisen paineen kasvusta Maan magneettikentässä. Kuten edellisessä kolmen vuorokauden ennusteessa kerroin, tilanne voi mennä ohi nopeastikin, joten ensiyönä ei välttämättä ole magneettista myrskyä. Luultavasti Kp-indeksin arvo kohonnee hieman tavanomaista korkeammalle, jolloin Lapissa ja Pohjois-Suomessa revontulien näkymisen mahdollisuus on hyvä ainakin alkuillasta heti pimeän alkaessa.

Toisen, hyvin heikon häiriön odotetaan kasvattavan Kp-indeksin arvoa 7. helmikuuta. Tilanne on kuitenkin sen verran lyhytaikainen, että se tuskin mainittavia revontulia saa aikaa. Tavanomaisia revontulia voidaan tietysti nähdä Lapissa ja Pohjois-Suomessa.

Hieman voimakkaampaa häiriötä ja magneettista myrskyä odotetaan 21./22. jolloin Kp-indeksi nousee lukemaan 5 jossakin vaiheessa 21.päivän aikana. Jos ennuste toteutuu, silloin revontulia voitaneen nähdä aivan etelärannikkoa myöten. Tilanteen rauhoittumisen odotetaan kestävän muutaman vuorokauden mutta rauhoittumisen aikana revontulia näkynee vain Pohjois-Suomesta Lappiin.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.